Vrees voor oorlog

President Taiwan: 'We zullen niet buigen voor China'

Door RTL Nieuws /ANP··Aangepast:
© ANPPresident Taiwan: 'We zullen niet buigen voor China'
RTL

Taiwan zal zijn verdediging blijven versterken om ervoor te zorgen dat niemand het land kan dwingen het pad te accepteren dat China voor het land heeft uitgestippeld, zei president Tsai Ing-wen tijdens een toespraak.

Taiwan herdenkt vandaag de Wuchang-opstand op 10 oktober 1911, die uiteindelijk leidde tot oprichting van de Republiek China. Dat is de officiële naam van het eiland Taiwan.

De feestdag wordt overschaduwd door spanningen tussen Taiwan en China. Die zijn de laatste dagen flink opgelopen, onder meer door Chinese militaire vliegtuigen die het luchtruim van Taiwan schenden. China beschouwt het eiland voor de Chinese kust als een afvallige provincie.

'Niet overhaast handelen'

"We hopen op een versoepeling van de betrekkingen tussen beide staten en zullen niet overhaast handelen. Maar er mogen absoluut geen illusies zijn dat het Taiwanese volk onder druk zal buigen", zei de Taiwanese president.

Tsai is een voorstander van het behouden van de zogenaamde status quoChina laat Taiwan met rust, en Taiwan onthoudt zich van het formeel uitroepen van onafhankelijkheid.

Gevechtsvliegtuigen en spierballentaal China: Taiwan vreest oorlog
Lees ook

Gevechtsvliegtuigen en spierballentaal China: Taiwan vreest oorlog

De Chinese leider Xi Jinping beloofde zaterdag dat er een vreedzame hereniging komt tussen China en Taiwan. Maar Tsai zei daar weinig voor te voelen. "We zullen onze nationale defensie blijven versterken en onze vastberadenheid tonen om onszelf te verdedigen. En om ervoor te zorgen dat niemand Taiwan kan dwingen het pad te volgen dat China voor ons heeft uitgestippeld. Dit komt omdat het pad dat China heeft uitgestippeld noch een vrije en democratische manier van leven betekent voor Taiwan, noch soevereiniteit voor onze 23 miljoen mensen."

Gaat China het democratische Taiwan dan echt overnemen?

Volgens China-correspondent Roland Smid van RTL Nieuws is dat niet ondenkbaar, maar ook absoluut geen zekerheid. '''We moeten Taiwan bevrijden' is al decennialang een belangrijk onderdeel van de staatspropaganda'', zegt hij. ''Het agressieve taalgebruik was er altijd al, daar zijn ze aan beide kanten van de Straat van Taiwan wel aan gewend.''

Toch wijst Smid op veranderende omstandigheden die de status quo zouden kunnen beschadigen. ''Dan moet je denken aan toenemende Chinese militaire capaciteit, terwijl Taiwans belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, steeds verder in zichzelf gekeerd raakt. Het is twijfelachtig of de Amerikanen Taiwan te hulp zouden schieten in een oorlogssituatie. En des te groter die twijfel, des te zelfverzekerder wordt China.'' 

Lees meer over
Xi JinpingTaiwan*China