Opvallende maatregelen

Energie besparen: Finnen minder naar de sauna en anders pasta koken in Italië

Door Julius Patty··Aangepast:
© AFPEnergie besparen: Finnen minder naar de sauna en anders pasta koken in Italië
RTL

Finland gaat zijn inwoners vragen om minder vaak gebruik te maken van de sauna. Het Noord-Europese land start een campagne om energie te besparen. Het zal voor de inwoners niet altijd even eenvoudig zijn, aangezien de sauna niet is weg te denken uit het land. De Finnen zijn overigens niet de enigen met opvallende maatregelen om het energieverbruik te verminderen.

De sauna is geen fenomeen dat toevallig populair is in Finland. Nee, het is echt onderdeel van de Finse cultuur. Het is niet voor niets dat het woord 'sauna' het meest gebruikte Finse woord is in andere talen, zo ook in het Nederlands. Op een bevolking van 5,5 miljoen Finnen zijn er naar schatting 3 miljoen sauna’s. De saunadichtheid is dus behoorlijk hoog en er zijn genoeg Finnen die er dagelijks gebruik van maken.

Estland en Finland willen geen vakantievierende Russen meer
Lees ook

Estland en Finland willen geen vakantievierende Russen meer

Maar daar moet verandering in komen, als het aan de Finse regering ligt. Morgen trapt het land een campagne af met de naam 'Een graadje lager'. Het is een samenwerking tussen de overheid, de energieautoriteit en een staatsbedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid.

Onderdeel van de campagne is dus het verzoek aan burgers om minder vaak in de sauna te gaan zitten. Het betrokken staatsbedrijf zegt daarover: "Misschien hoeven mensen de sauna niet elke dag aan te zetten. Misschien maar één keer per week."

Langzamer rijden

De campagne gaat niet alleen maar over saunabezoekjes. Ook wordt aan Finnen gevraagd om de komende winter de thermostaat lager te zetten, korter te douchen en benzine te besparen door langzamer te rijden. Ook ziet de regering graag dat mensen de verwarming in hun garage uitzetten.

Het is een reactie op de hard gestegen energieprijzen. Daarnaast wil Finland minder afhankelijk zijn van Russisch gas. Bovendien krijgt het, net als de rest van Europa, ook minder energie uit Rusland. Afgelopen mei stopte Gazprom met leveringen aan Finland, omdat de regering in Helsinki weigerde af te rekenen in Russische roebels.

Inmiddels krijgt Finland gas via een pijplijnverbinding met Estland. Alleen is dat niet genoeg om het verlies van het Russische gas te compenseren. En dus zeggen de initiatiefnemers van de campagne die morgen begint: "We hopen dat mensen vrijwillig de aanbevelingen opvolgen en er begrip voor hebben dat we een moeilijke winter tegemoet gaan."

Er zijn meer Europese regeringen die op het begrip van hun bevolking zullen hopen. Want veel landen vragen hun burgers energiebesparende maatregelen te nemen. Zo ook Italië.

Airco-maatregelen in Italië

Voor dat land is het extra belangrijk om energie te besparen en op zoek te gaan naar andere landen die hen van energie kunnen voorzien. Voor de Russische invasie in Oekraïne was Italië de op één na grootste afnemer van Russische energie in de Europese Unie, na Duitsland. 40 procent van de energie die in Italië werd gebruikt, kwam uit Rusland. Inmiddels is dat teruggebracht tot 10 procent. Maar nog steeds moeten burgers hun steentje bijdragen.

In de lente kwam Italië al met de airco-maatregel: airco’s mochten in de zomer niet op koeler dan 25 graden worden gezet. Nu vraagt de Italiaanse regering burgers om de verwarming in de winter op maximaal 19 graden te zetten. En daarnaast moet die een uur langer helemaal uit staan.

Discussie over pasta koken

En dan is er een voor Italianen heel gevoelige vraag: moet pasta op een andere manier worden gekookt? Een natuurkundige zei vorige maand dat Italianen veel energie kunnen besparen door de deksel op de pan te doen en het gas uit te zetten, als de pasta eenmaal kookt.

Chefkoks zijn bang dat pasta er niet zo uitziet met de deksel op de pan.© REX
Chefkoks zijn bang dat pasta er niet zo uitziet met de deksel op de pan.

Maar dat is niet de manier waarop Italianen graag pasta maken. Laat staan Italiaanse chefkoks. Zij vinden dat het gas aan moet blijven staan, omdat de pasta anders aan elkaar blijft plakken. En dat is niet de bedoeling bij spaghetti, macaroni of tagliatelle.

Duitsland: koud douchen

Dan Duitsland. Voor het begin van de oorlog in Oekraïne, waren zij de belangrijkste afnemer van Russische energie binnen de Europese Unie. Maar dat is nu niet meer wenselijk en dus ook bij onze oosterburen maatregelen. Zo is Duitsland gestopt met het verlichten van monumenten en gebouwen. Daarnaast zijn fonteinen uitgezet en in de stad Hannover kan je in zwembaden en sportcentra alleen nog maar koud douchen.

Daarnaast denken de Duitsers erover na om de verwarming in entrees, gangen en kantines van overheidsgebouwen uit te zetten. Een controversiële maatregel is dat Duitsland weer begonnen is met het stoken van kolen. Dan gaat het vooral om bruinkool, alleen is het stoken daarvan erg slecht voor het milieu.

Frankrijk: handen wassen met koud water

Niet alleen landen die voorheen erg afhankelijk waren van Rusland, besparen energie. Ook Frankrijk doet dat bijvoorbeeld, terwijl ze voor een groot deel kunnen terugvallen op kernenergie. Het meest bekende voorbeeld is het verbod op het openlaten van winkeldeuren als de airco of de verwarming aanstaat. Dat was eerst een regionaal verbod, maar inmiddels is het nationaal doorgevoerd.

Daarnaast mag de thermostaat in Franse huizen en bedrijven op maximaal 19 graden worden gezet, de temperatuur in sportscholen en zwembaden moet omlaag en verlichte reclameborden zijn uit den boze. Tot slot: wie in publieke gebouwen de handen met warm water wil wassen, heeft pech. Er komt alleen koud water uit de kraan.

Veel mensen voelen het in de portemonnee: de stijgende energieprijzen. In deze video kijken we naar een manier om in de toekomst energie goedkoper te maken: door energie beter op te slaan.
Lees meer over
EnergiebesparingEnergieEnergiecrisisEnergierekeningOorlog in OekraïneFinlandItaliëDuitslandFrankrijk