'Israël bereid ver te gaan'

Hezbollah houdt 'vinger aan de trekker' na dood Hamasleider: 'Escalatie dreigt'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / APHezbollah houdt 'vinger aan de trekker' na dood Hamasleider: 'Escalatie dreigt'
RTL

Hezbollah dreigt met actie na de dood van de plaatsvervangend Hamasleider Saleh Al Arouri. Hij stierf bij een aanval op een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet. "Het doden van een kopstuk van Hamas laat zien dat Israël bereid is heel ver te gaan", zegt correspondent Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam.

Saleh Al Arouri was de veronderstelde militaire leider van Hamas op de Westelijke Jordaanoever. Hij was ook een kopstuk in het politieke leiderschap van de beweging. 

Meerdere doden en gewonden

Al Arouri stierf gisteravond bij een explosie in Beiroet. Bij de aanval kwamen nog zeker drie andere mensen om het leven, onder wie twee leiders van de Al Qassam-brigades, de gewapende tak van de Palestijnse organisatie. Dat meldt de televisiezender van Hamas op Telegram. Volgens de Libanese autoriteiten ging het om een Israëlische drone-aanval. 

Ook zouden elf burgers gewond zijn geraakt. Het zou gaan om Libanezen uit de woonwijk waar de explosie plaatsvond. "Dit is de eerste aanval op de hoofdstad van Libanon sinds het begin van de oorlog", legt Pepijn Nagtzaam uit. 

'Leger Israël onderbemand en zonder strijdplan bij Hamas-aanval 7 oktober'
Lees ook

'Leger Israël onderbemand en zonder strijdplan bij Hamas-aanval 7 oktober'

Nagtzaam zegt dat het 'volstrekt onduidelijk is of Hezbollah een vergelding gaat uitvoeren'. "Wat we deze hele oorlog al zien, is dat Hezbollah reageert op Israël; ze willen niet over hun kant laten gaan wat Israël in Gaza doet. Maar ze houdt zich wel aan de niet-bestaande regels. De gevechten vinden plaats bij de grens."

Laatste aanval in 2006

De aanval kan worden gezien als mogelijke escalatie tussen Israël en Libanon, zegt hij. "De laatste keer dat Beiroet is aangevallen door Israël was in 2006."

Hezbollah liet gisteravond weten 'een vinger aan de trekker te houden'. De beweging sprak op Telegram van 'een gevaarlijke ontwikkeling in de oorlog' die 'niet zonder vergelding kan blijven'.

Het gedode kopstuk Al Arouri is voor Hamas belangrijk, zegt Nagtzaam. "Hij draait al heel wat jaren mee in zowel het politieke als militaire deel. Hij heeft de gewapende tak van Hamas, de Al Qassam-brigades, mede helpen opzetten."

Ook heeft hij volgens Nagtzaam goede banden met andere leiders in de regio. "In het verleden sprak hij vaker met Erdogan. Dat zijn redenen dat hij hoog op de lijst stond van Israël om te doden."

'Grote organisatie'

Maar de dood van Al Arouri betekent niet dat Hamas in elkaar stort. "Hamas is een grote organisatie. Onder hem staan ook weer mensen."

De leider van Hamas, Ismail Haniyeh, zei gisteravond vanuit Qatar dat de beweging 'nooit verslagen zal worden'.

Nog altijd ligt het Al Aqsa-ziekenhuis in Gaza vol met gewonden. Onder hen ook mensen die één of meerdere ledematen zijn kwijtgeraakt door verwondingen.
Lees meer over
HamasOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenLibanonIsraël