'Grootste blunder'

Hoofd Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging rond moordaanslag Trump

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPHoofd Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging rond moordaanslag Trump
RTL

Het hoofd van de Secret Service Kimberly Cheatle stapt op na de felle kritiek op hoe de geheime veiligheidsdienst te werk is gegaan rond de moordaanslag op oud-president Donald Trump op 13 juli. Ze werd de afgelopen dagen meermaals opgeroepen om haar werk neer te leggen.

Cheatle gaf gisteren tijdens een hoorzitting over het handelen van de Secret Service nog aan dat ze zichzelf als meest geschikte directeur van de Secret Service zag.

Ze erkende daarbij wel dat er grote fouten waren gemaakt en noemde de aanslag de 'grootste blunder van de Secret Service in decennia'. Ook heeft ze haar excuses aangeboden aan de oud-president.

Hoofd Secret Service noemt aanslag Trump 'grootste blunder in decennia'
Lees ook

Hoofd Secret Service noemt aanslag Trump 'grootste blunder in decennia'

"Op 13 juli hebben we gefaald", zei Cheatle. Het handelen van de Secret Service wordt volgens haar uitgebreid onderzocht in samenwerking met de FBI.

Acht schoten

Oud-president Donald Trump werd op 13 juli tijdens een campagnetoespraak in de buitenlucht beschoten door de 20-jarige schutter Thomas Matthew Crooks. Hij lag op 120 tot 150 meter van Trump op het dak van een schuur en vuurde in totaal acht kogels af met een semi-automatisch AR-15-geweer. Crooks werd door de Secret Service doodgeschoten.

Trump werd aan zijn rechteroor geraakt, waarna een zwerm beveiligers zich om hem heen verzamelde. Een man in het publiek kwam om het leven, twee anderen raakten gewond.

Sinds de moordaanslag zijn er veel vragen over de bescherming van de oud-president en hoe het mogelijk was dat Crooks vanaf een dak op Trump kon schieten. Prominente Republikeinen hebben sinds de aanslag opgeroepen tot het aftreden van Kimberly Cheatle. Daar geeft ze dus nu gehoor aan.

Cheatle gaf sinds 2022 leiding aan de USSS. Ze had eerder 27 jaar bij de dienst gewerkt, maar was toen ze voor de topfunctie gevraagd werd directeur beveiliging bij PepsiCo.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Donald TrumpVerenigde Staten