'Hebben gefaald'

Hoofd Secret Service noemt aanslag Trump 'grootste blunder in decennia'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© SIPA USAHoofd Secret Service noemt aanslag Trump 'grootste blunder in decennia'
RTL

De moordaanslag op oud-president Donald Trump was 'de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia'. Dat zegt het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst Kimberly Cheatle bij een hoorzitting over de bescherming van Trump.

Met een grote foto van Trump met zijn vuist in de lucht vlak nadat er op hem werd geschoten op de achtergrond, ondervraagt het Huis van Afgevaardigden Kimberly Cheatle over de moordaanslag op het leven van de oud-president. Veel antwoorden worden niet gegeven, maar dat de aanslag niet had mogen gebeuren wordt door Cheatle beaamd.

Cheatle heeft daarnaast haar excuses aangeboden aan de oud-president. "Heeft u hem persoonlijk uw excuses aangeboden omdat u president Trump bijna heeft laten omkomen?" wilde de Republikeinse afgevaardigde Lauren Boebert van Cheatle weten. Toen die bevestigend antwoordde, zei Boebert: "Dat waardeer ik, dat u erkent dat dit uw falen was."

Op de achtergrond hangt de inmiddels bekende foto van Trump vlak na de moordaanslag.© AP
Op de achtergrond hangt de inmiddels bekende foto van Trump vlak na de moordaanslag.

"Op 13 juli hebben we gefaald", zegt Cheatle. Ze stelt dat het handelen van de Secret Service uitgebreid wordt onderzocht in samenwerking met de FBI.

Felle vragen, veel frustratie

Op veel vragen antwoordt Cheatle dat de kwestie nog wordt onderzocht en dat ze niet zal ingaan op details, tot grote frustratie van de aanwezige Republikeinen en Democraten.

De Republikein Michael Cloud beticht Cheatle ervan dat YouTube-video's over de moordaanslag informatiever zijn dan haar antwoorden.

Cheatle had ook geen antwoord op de vraag waarom de Secret Service de bijeenkomst niet direct beëindigde toen toeschouwers de schutter zagen en aanwezen aan beveiligers, enkele minuten voordat hij het vuur opende. Cheatle zei tot ongeloof van de afgevaardigden dat hij niet als 'bedreiging' werd gezien, maar als 'verdacht persoon'.

Meerdere afgevaardigden wezen erop dat politieagenten al een uur voor de schietpartij de Secret Service hadden gewaarschuwd dat er een mogelijke dreiging was. De schutter werd ook twee keer door agenten gefotografeerd. Cheatle zei dat ze de tijdlijn niet helder heeft en herhaalde dat er meerdere onderzoeken lopen naar de gebeurtenissen. 

Acht schoten

Oud-president Donald Trump werd op 13 juli tijdens een campagnetoespraak in de buitenlucht beschoten door de 20-jarige schutter Thomas Matthew Crooks. Hij lag op 120 tot 150 meter van Trump op het dak van een schuur en vuurde in totaal acht kogels af met een semi-automatisch AR-15-geweer. Crooks werd door de Secret Service doodgeschoten.

Trump werd aan zijn rechteroor geraakt, waarna een zwerm beveiligers zich om hem heen verzamelde. Een man in het publiek kwam om het leven, twee anderen raakten gewond.

Sinds de moordaanslag zijn er veel vragen over de bescherming van de oud-president en hoe het mogelijk was dat Crooks vanaf een dak op Trump kon schieten. Prominente Republikeinen hebben sinds de aanslag opgeroepen tot het aftreden van Kimberly Cheatle.

Bekijk hier beelden van de moordaanslag:

Het moment dat Trump werd beschoten in beeld.
Lees meer over
Donald TrumpFBIMoordaanslag TrumpVerenigde Staten