Negatief getest

Passagiers uit Duitse trein blijken niet besmet met dodelijk marburgvirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesPassagiers uit Duitse trein blijken niet besmet met dodelijk marburgvirus
RTL

Twee passagiers die gisteren uit een trein bij Hamburg zijn gehaald vanwege een mogelijke besmetting met het dodelijk marburgvirus, blijken niet besmet. Een van de twee heeft in Rwanda contact gehad met een met marburg besmet persoon. Hij wordt daarom de komende tijd nog wel in de gaten gehouden, zo melden Duitse media.

Het gaat volgens Duitse media om een geneeskundestudent en zijn vriendin die net terug zijn uit Rwanda. In dat Afrikaanse land is voor het eerst een uitbraak van het marburgvirus: elf personen zijn er onlangs aan overleden. Sinds het begin van de uitbraak eind september is het virus bij 29 mensen vastgesteld.

Passagier Duitse trein mogelijk besmet met dodelijk marburgvirus
Lees ook

Passagier Duitse trein mogelijk besmet met dodelijk marburgvirus

Een van de twee, de 26-jarige geneeskundestudent, zou daar contact hebben gehad met een patiënt die later positief testte op het virus. Terug in Duitsland voelde hij zich grieperig en waarschuwde hij de hulpdiensten. Er werd in een ziekenhuis in Hamburg onderzocht of er daadwerkelijk sprake was van een besmetting. Dat blijkt nu niet het geval. 

De incubatietijd van het virus is maximaal 21 dagen, dus de man wordt voor zijn eigen veiligheid nog wel in de gaten gehouden. 

Andere infectie

Volgens Martin Grobusch, hoogleraar tropische geneeskunde en reizigersgeneeskunde aan Amsterdam UMC, beginnen de verschijnselen van een besmetting met het marburgvirus met dezelfde klachten als bij besmettingen met andere tropische ziekten, zoals malaria. Volgens hem blijken tenminste vijftig tot zestig procent van de verdachte patiënten dan ook een andere infectie te hebben opgelopen. Wat de passagiers onder de leden hebben, is niet bekend. 

Geen vaccin

Wie daadwerkelijk besmet raakt met het marburgvirus, kan daar heel ziek van worden. Grobusch: "Maar dat hoeft niet. De overlevingskans is zeker vijftig procent als de ziekte vroeg wordt herkend en de patiënt goede zorg krijgt." Wat marburg risicovol maakt, is dat er tot nu toe geen vaccin voor is.