Kans dat asteroïde aarde in 2032 raakt 2,3 procent, geen reden tot paniek

Een asteroïde, groot genoeg om een volledige stad te verwoesten, is op weg in de richting van de aarde. De kans dat de meteoriet in 2032 vlak voor kerst inslaat, is inmiddels 2,3 procent. Toch is dat nog geen reden voor paniek, benadrukken astronomen.
De kans dat de asteroïde met de naam 2024 YR4 kan inslaan, was vorige week nog 1,3 procent. Inmiddels is dat met een procentpunt verhoogd, meldt de tak van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die zich bezighoudt met meteorieten die onze kant op komen.
Kan Parijs of New York verwoesten
De asteroïde staat daarmee bovenaan alle lijstjes van gevaarlijke meteorieten, schrijft The Guardian. De meteoriet is volgens de meest recente schattingen tussen de 40 en 90 meter breed en kán op 22 december 2032 inslaan. Kort voor de jaarwisseling werd 2024 YR4 ontdekt met een telescoop in Chili.
Op de zogenaamde schaal van Torino, bedoeld om het inslagrisico van kometen te berekenen, waarbij 1 'geen risico' en 10 'het einde van de mensheid' betekent, heeft 2024 YR momenteel een score van 3.
In 1908 explodeerde boven het dunbevolkte Siberië een meteoriet die ongeveer net zo groot was. Pas in 1927 werd er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, meldt de NASA. Toen werd duidelijk dat een bosgebied van 2150 vierkante kilometer vernietigd was door de schokgolf en hitte. Er vielen naar schatting 80 miljoen bomen door om.
Astronomen leggen aan persbureau AFP uit dat de asteroïde een stad als New York of Parijs volledig kan verwoesten als deze daar inslaat.
Betere berekeningen
Astronomen benadrukken dat er nog geen reden is tot paniek. De kans dat de asteroïde ons over bijna acht jaar níet raakt, is nog altijd 97,7 procent. Zodra er meer data beschikbaar is over het traject van de meteoriet, is nauwkeuriger te berekenen of de asteroïde ook daadwerkelijk op de aarde afkomt.
Meteorieten die langs de aarde razen, zijn vaker te zien, zoals eind vorig jaar:
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA legt in een YouTube-video met de titel 'hoe asteroïden beginnen als dreiging maar zorgeloos eindigen' ook uit dat de kansberekening drastisch kan veranderen in de komende maanden en weken. De NASA beaamt dat.
Plan B
Mocht toch blijken dat de meteoriet recht op de aarde afkomt, dan is er nog een plan B. De NASA slaagde er in 2022 in om de baan van een rotsblok te veranderen. Die 'historische' missie was bedoeld om de aarde te beschermen als er in de toekomst een asteroïde richting onze planeet komt.
Sterrenkundige Carsten Dominik legde eerder aan RTL Nieuws uit hoe je een ramp met een asteroïde kunt voorkomen. "Je wil eigenlijk 10, 20, of zelfs 50 jaar voor de botsing plaatsvindt al de baan veranderen", zei hij. "Een hele kleine verandering kan dan al voldoende zijn om een botsing met de aarde te voorkomen."