Chinese tiktokkers claimen luxemerken te hebben ontmaskerd: 'Je betaalt voor het logo'

Hermès, Prada, Louis Vuitton: onder meer tassen van deze luxemerken zouden worden gemaakt in dezelfde Chinese fabrieken als goedkopere merken of copycats. Dat is althans wat Chinese tiktokkers beweren in video's die soms wel miljoenen keren zijn bekeken. Of dat klopt, is lastig na te gaan. "Chinese bedrijven maken vaak na wat ze eerder voor Westerse merken maakten en zijn daar heel goed in."
"Als je niets geeft om een logo maar dezelfde kwaliteit wil, van hetzelfde materiaal, dan kun je dat gewoon bij ons kopen". Het zijn de woorden van een Chinese man die, zittend in een textielfabriek, laat zien wat er allemaal voor nodig is om een tas van het luxueuze merk Hermès te maken: het beste leer, de stevigste garen en het sterkste roestvrij staal.
De man in de fabriek heeft het allemaal, en zet voor minder dan 1400 dollar een tas in elkaar, zegt hij. Het enige wat hij niet heeft, is het Hermès-logo. Daardoor kosten zijn tassen geen 38.000 dollar, maar ongeveer een tiende daarvan.
De boodschap van de man is duidelijk: koop gewoon bij mij zo'n tas, dan ben je een stuk goedkoper uit voor vrijwel hetzelfde spul. Video's als deze gaan hard op TikTok, met niet zelden miljoenen weergaven. Hieronder staat een korte compilatie:
In feite zijn er twee soorten video's: ten eerste zijn er fabrikanten die aangeven dat hun product vrijwel identiek is aan dat van luxemerken, maar dan veel goedkoper. Daarnaast zijn er ook zogenaamde 'onthullingsfilmpjes' waarin wordt beweerd dat zelfs de Louis Vuittons en Prada's van deze wereld hun producten gewoon in China laten maken, soms inclusief een naam van de fabriek waar dat gebeurt.
Klopt het wat de TikTokkers zeggen, worden bijvoorbeeld de dure tassen van Hermès voor een habbekrats geproduceerd in China? China-correspondent Roland Smid is niet overtuigd: "De makers van de video's laten geen enkel bewijs zien voor hun claims", zegt Smid. Wat wel klopt: "Veel westerse merken produceren in China. Louis Vuitton of Dior misschien niet, maar bijvoorbeeld Lululemon en Nike wel. Chinese bedrijven maken vervolgens vaak na wat ze voor Westerse opdrachtgevers maken, en zijn daar heel goed in."
Dat wil alleen niet zeggen dat het allemaal uit dezelfde fabrieken komt, benadrukt Smid. "De TikTok-filmpjes komen op mij echt over als marketing voor namaakspullen, en niet als een onthulling van een lang onder de pet gehouden geheim. Namaak die trouwens kwalitatief heel goed kan zijn."
'Je betaalt inderdaad voor het logo'
Voor de kwaliteit zou het niets hoeven uitmaken of spullen in Europa of in China worden gemaakt, zegt Dana Thomas tegen RTL Nieuws. Thomas is modejournalist en woont in Parijs. "Merken als Versace, Gucci of Louis Vuitton doen alsof alleen Fransen en Italianen weten hoe luxe vakmanschap werkt. Dat is onzin, iedereen kan dat leren. De Chinese TikTokkers hebben zeker een punt door te stellen dat je vooral voor het logo betaalt."
Thomas is er dan ook van overtuigd dat grote luxemerken wel degelijk spullen laten maken in China. Al was het maar om praktische redenen: "De spullen van deze merken zijn weliswaar heel duur, maar niet heel exclusief. Er worden gigantisch veel Hermès- en Louis Vuitton-tassen verkocht. Waar ga je zoveel van die spullen maken? Het zou niet onlogisch zijn om een deel van die productie in China te doen. Voor de kwaliteit hoef je het echt niet te laten."
Luxemerken ontkennen
Het klopt dat de luxemerken het financieel goed doen, en veel omzet en afzet hebben. Toch ontkennen ze de verhalen van productie in China. Hermès wijst erop 22 fabrieken op Franse bodem te hebben, of zoals zij zeggen: werkplaatsen. Het bedrijf maakte bovendien in september 2024 bekend er nog een extra te openen. Er gaan 250 mensen tassen maken. Dat is kennelijk nog niet genoeg, want er zijn plannen voor nog meer werkplaatsen.
Louis Vuitton zegt te produceren in Frankrijk, Italië, Spanje, VS en Zwitserland. Volgens het jaarverslag van moederbedrijf LVMH had dat bedrijf in 2023 40 duizend werknemers in Frankrijk.
Doorverkopen kan niet zomaar
Stel dat het waar is dat grote luxemerken een groot deel van hun productieproces in China hebben, dan nog kun je niet zomaar een merktas direct bij de fabriek kopen, zegt retailexpert Cor Molenaar. "Het is echt niet de bedoeling dat zo'n fabrieksdirecteur buiten het contract om spullen gaat verkopen. Daarmee zou zo'n iemand nooit naar buiten treden, want dan is hij of zij de opdrachtgever gauw kwijt."
Volgens Molenaar gaat het dan ook om iets anders bij dit soort filmpjes. "De Chinezen willen laten zien dat hun producten gelijkwaardig zijn", vertelt hij.
Link met handelsoorlog
In de filmpjes wordt soms verwezen naar de handelsoorlog die Trump heeft ontketend met China. Al zijn er ook voorbeelden te vinden uit december, toen Trump nog niet in het Witte Huis zat, ze gaan nu wel een stuk harder op TikTok. Naast reclame, kun je dus ook nog een andere boodschap in de filmpjes zien: "Een beetje leedvermaak", zegt Smid. "'Jullie betalen je blauw voor iets dat wij hier goedkoop voor jullie maken, en het gaat alleen maar duurder worden voor jullie. Wie is er dan gek?'"