242 kilometer per uur

Sovjet-ruimtevaartuig zal ongecontroleerd neerstorten op aarde

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty imagesSovjet-ruimtevaartuig zal ongecontroleerd neerstorten op aarde
RTL

Een ruimtevaartuig uit het Sovjettijdperk zal waarschijnlijk binnenkort ongecontroleerd op aarde neerstorten. Het ruimtevaartuig werd in de jaren 70 gelanceerd met als doel op Venus te landen.

Die landing mislukte toentertijd dus. Het ruimtevaartuig, genaamd Kosmos 482, bevat 500 kilogram aan metaal. Hoeveel ervan over is gebleven en waar het materiaal zal neerstorten, is nog onbekend, zeggen experts op het gebied van ruimtepuin tegen The Guardian.

Rond 10 mei

Ruimtewetenschapper Marco Langbroek van de Technische Universiteit Delft verwacht dat (de resten van) het ruimtevaartuig rond 10 mei op de aarde neervallen. Volgens hem zal het, als het intact blijft, met een snelheid van ongeveer 242 kilometer per uur neerstorten.

De kans dat het daadwerkelijk iemand raakt is klein, vertelt hij. "Maar dat kan niet volledig worden uitgesloten."

Na negen maanden in de ruimte keren astronauten terug, wat doet dat met je lichaam?
Lees ook

Na negen maanden in de ruimte keren astronauten terug, wat doet dat met je lichaam?

Langbroek legt uit: "Het object is relatief klein. Daarom is het risico dat het op iemands hoofd belandt vergelijkbaar met dat van een willekeurige meteorietinslag. Daarvan vinden er jaarlijks meerdere plaats."

"Het risico dat je door de bliksem wordt getroffen, is veel groter dan dat je geraakt wordt door een meteoriet", voegt hij toe.

Landingscapsule

In 1972 werd het ruimtevaartuig door de toenmalige Sovjet-Unie gelanceerd. Maar het is nooit verder gekomen dan in een baan om de aarde. In de eerste tien jaar na de lancering stortte het grootste deel neer, maar deskundigen denken dat de landingscapsule- een bolvormig object met een diameter van ongeveer 1 meter- nog intact is. 

Die zou al 53 jaar in een baan om de aarde cirkelen. Volgens experts is het goed mogelijk dat de capsule de aardatmosfeer overleeft, aangezien die minder dik is dan de atmosfeer van Venus, waar het oorspronkelijk voor bedoeld was.

Het is niet de eerste keer dat een ruimtevaartuig ongecontroleerd terugkeert naar de aarde. In 2022 stortte een Chinese raket neer op aarde, en in 2018 kwam het Chinese ruimtestation Tiangong-1 boven de zuidelijke Stille Oceaan de atmosfeer binnen.

Ook gaat het soms mis met ruimtemissies waarbij mensen naar de ruimte worden gestuurd. De Amerikaanse astronauten Butch Wilmore en Suni Williams zouden maar een week in de ruimte verblijven, maar door technische problemen kwamen ze vast te zitten. Na negen maanden kwamen ze weer terug op aarde. Ze landden in de Golf van Mexico en werden verwelkomd door de dolfijnen: 

De Amerikaanse astronauten Butch Wilmore en Suni Williams zouden maar een week in de ruimte verblijven, maar door technische problemen kwamen ze vast te zitten.
Lees meer over
Ruimtevaart