Tot 400 euro per jaar

Forse stijging energierekening dreigt voor 5,5 miljoen huishoudens per 1 juli

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP Lex van LieshoutForse stijging energierekening dreigt voor 5,5 miljoen huishoudens per 1 juli
RTL

Veel Nederlandse consumenten krijgen per 1 juli te maken met flink hogere tarieven voor elektriciteit en gas. De variabele tarieven zullen met zo'n 25 procent stijgen. Wie een vast contract heeft dat afloopt, is nog erger de pineut.

Dat verwacht Tomas Bleker, energiespecialist van prijsvergelijker Pricewise. Consumenten met een variabel contract zullen gemiddeld 160 euro per jaar meer gaan betalen, aldus Bleker.

Wie een vast contract heeft dat afloopt, is zelfs gemiddeld 400 euro per jaar meer kwijt. 

Miljardeninvesteringen nodig in elektriciteitsnet voor klimaatdoelen Parijs
Lees ook

Miljardeninvesteringen nodig in elektriciteitsnet voor klimaatdoelen Parijs

Er zijn in Nederland zo'n 3,5 miljoen huishoudens met een variabel contract, zo'n 44 procent van het totaal aantal huishoudens, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Verder zijn er iets meer dan 2 miljoen huishoudens met een vast contract dat afloopt. Als die consument niets doet, dan wordt dat omgezet in een variabel contract, zegt Bleker.

Overstappen

Tot 5,5 miljoen huishoudens gaan per 1 juli meer betalen. In totaal waren er vorig jaar in Nederland 8 miljoen huishoudens.

Uiteraard zijn er altijd mensen die overstappen en dus de prijsstijging kunnen beperken. Van april 2020 tot en met maart 2021 gingen ruim 1,6 miljoen huishoudens naar een andere energieleverancier. Hoeveel dat er sindsdien zijn, is nog niet bekend.

De reden voor de hogere prijzen voor consumenten is dat in de afgelopen maanden de prijzen op de groothandelsmarkt, waar leveranciers energie inkopen, flink zijn gestegen.

Koud voorjaar

De economie trekt aan en daardoor is er een grotere vraag naar elektriciteit en gas, bijvoorbeeld voor in winkels en kantoren. Verder zorgde het koude voorjaar voor een extra hoge vraag en is de prijs van CO2-rechten gestegen.

Die hogere prijzen worden nu doorberekend aan klanten. Voor huishoudens die een variabel energietarief hebben afgesproken met hun energieleverancier, wordt de prijs die zij betalen twee keer per jaar aangepast: per 1 januari en per 1 juli.

Nederlanders met een vast energiecontract hebben een bepaalde prijs afgesproken, die gedurende de looptijd van het contract gelijk blijft. Vorig jaar zijn er heel wat consumenten geweest die een vast contract hebben afgesloten omdat toen de energieprijzen laag waren, legt Bleker uit. Veel van de contracten werden in de maanden april, mei en juni afgesloten en hadden een looptijd van 1 jaar.

Variabel contract

Die lopen dus af, of zijn onlangs afgelopen. Als je verder niets doet, wordt zo'n vast contract dat afloopt omgezet in een variabel contract. Ook die huishoudens krijgen als ze nog niet zijn overgestapt te maken met hogere prijzen.

Voor mensen van wie het vaste contract net is afgelopen en die nu met een variabel contract zitten, is de prijsverhoging die ze voor hun kiezen krijgen extra groot. Het tarief voor hun vaste contract werd vastgelegd toen de prijzen bijzonder laag waren.

Verdere stijging per 1 januari

De laatste tijd zijn de groothandelsprijzen verder opgelopen. Voor de prijsverandering van variabele contracten per 1 juli maakt dat niet zoveel meer uit, zegt Bleker. De prijsveranderingen zijn immers al bekendgemaakt.

Maar hij verwacht dat de groothandelsprijzen nog wel even hoog blijven, ook omdat er onderhoud wordt gepleegd aan gascentrales. Per 1 januari volgend jaar zal dat waarschijnlijk leiden tot een verdere prijsverhoging, denkt hij.

Consumenten die nu een vast contract afsluiten zullen, net als degenen die de voorkeur geven aan een variabel contract, te maken krijgen met hogere prijzen. De prijsopgaves van energiemaatschappijen worden namelijk geregeld aangepast.

Overstappen

Consumenten kunnen uiteraard kijken of overstappen naar een andere leverancier voordeliger is voor hen. Dat kost tussen de drie en zes weken, aldus Bleker.

Lees meer over
EnergierekeningElektriciteit