Deze bedrijven bezorgen de BV Nederland winst in de toekomst
Waar verdienen we in Nederland in de toekomst ons geld mee? Een rondgang langs experts leert dat er vooral in de industrie bedrijven zijn met veel potentieel om hard te groeien en daarmee voor werkgelegenheid te zorgen.
Shell gaat weg uit Nederland. Weliswaar alleen met het hoofdkantoor, maar de petrochemische industrie, waar Shell groot in is en die lang een belangrijke plaats innam in Nederland, is geen groeisector. We moeten het daarom als BV Nederland op andere manieren gaan verdienen. En gelukkig hebben we heel wat sectoren en bedrijven die daarvoor goede kansen bieden.
Energietransitie en duurzaamheid, verdere digitalisering en groei van de platformeconomie (zoals bij Adyen en Booking.com) stuwen de groei van bepaalde sectoren, vertellen experts.
Maakindustrie
Vooral de maakindustrie biedt kansen, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie & Transport en Logistiek bij ABN Amro. Dat betekent dat daar meer mensen aan de slag kunnen.
Verder is de arbeidsproductiviteit daar hoog, door het gebruik van machines en automatisering, zegt hij. "Dat betekent dat daar in principe dus ook ruimte is voor loongroei en dat is goed voor de economie. In de dienstensector is het veel lastiger om de productiviteit te verhogen."
Machinebouw
Met name de machinebouw groeit hard, aldus Swart. In september steeg de productie van alle industrie in Nederland met 11 procent, maar de machinebouw stak daar met een toename van 61 procent met kop en schouders bovenuit.
Daaronder valt onder andere ASML, dat machines bouwt waarmee grote chipproducenten als Intel en het Taiwanese TSMC chips maken. Dit bedrijf is zo'n beetje monopolist in de wereld en het groeit tegen de klippen op. In het derde kwartaal steeg de omzet met 30 procent.
Maar er zijn ook heel veel bedrijven, in de elektrotechniek en metaalsector, die toeleverancier zijn aan ASML, zegt Swart. Veel daarvan zitten er in Noord-Brabant, maar je hebt bijvoorbeeld ook VDL ETG, onderdeel van VDL Groep, dat in onder meer Almelo zit.
Elektrisch laden
Verder zijn er in Nederland bedrijven die sterk zijn op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrisch rijden, aldus Swart. Een bekend bedrijf is laadpalenfabrikant Alfen, dat ook in Amsterdam op de beurs staat.
Maar je hebt ook nog onder meer EV Box. Dat ging eerder dit jaar een samenwerking aan met Mercedes-Benz Trucks en met de grote Japanse bandenproducent Bridgestone om het aantal laadpunten in Europa uit te breiden.
Verduurzaming
Swart noemt verder Ecotap, dat laadpalen levert, ook voor elektrische bussen en vrachtwagens. Er zijn in Nederland ook veel bedrijven die onderdelen voor laadpalen maken, zoals kabels, stekkers en elektronische componenten, legt Swart uit.
Verder hebben we met VDL en Ebusco twee producenten van elektrische bussen in huis.
Verduurzaming in het algemeen is een groeisector, zegt Maurice van Santen, senior econoom bij ING Bank. "Denk aan het isoleren van huizen, het plaatsen van zonnepanelen, huizen van het gas af halen. Dat levert veel werk op voor installatiebedrijven."
ICT
Daarnaast heeft hij goede verwachtingen van de ict-sector. "In de afgelopen 20 jaar groeide deze veel harder dan de Nederlandse economie en verwacht wordt dat die hoge groei nog wel een tijdje zal aanhouden. Dat komt mede doordat bedrijven veel uitbesteden en data opslaan in de cloud", aldus Van Santen.
Automatisering in de landbouw
Vergeet ook de mechanisering en automatisering in de landbouw niet, zegt Swart. Nederland is van oudsher sterk in landbouw en er zijn ook heel wat bedrijven die de sector helpen om de productiviteit te verhogen.
Zo levert Lely uit Maassluis melkrobots en daarin is het naar eigen zeggen wereldmarktleider. Ook maakt Lely onder meer installaties waarmee koeien op een optimale manier voer krijgen en helpt het stallen optimaal in te richten. "In veel landen zijn ze nog lang niet zover als bij ons met mechanisatie en automatisering in de landbouw", aldus Swart, die dan ook een flinke groei voor dit soort bedrijven verwacht.
AI, kwantumtechnologie
Ook andere Nederlandse industrieën hebben goede kansen, staat in een rapport dat KPMG opstelde samen met TNO in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Het gaat dan om onder meer bedrijven op het gebied van artificiële intelligentie, kwantumtechnologie, de defensie- en de ruimtevaartindustrie.
Snelle groei platformeconomie
Laten we vooral niet vergeten dat we ook in de dienstensector snelle groeiers hebben, zegt Swart. Sommige van hen zijn nu al bekende namen, zoals betaaldiensten Adyen en Mollie, Booking.com en Just Eat Takeaway.
Dit zijn nu al enorme ondernemingen. Zo is Adyen op de beurs circa 78 miljard euro waard, dat is meer dan Heineken. Alleen de beurswaarde van ASML, Shell, Unilever en Prosus is hoger.
Booking.com is een wereldwijde grootmacht bij hotelreserveringen en Just Eat Takeaway groeit hard door: zo denkt het dit jaar 45 procent meer bestellingen te verwerken dan vorig jaar. Dat is nog zonder Grubhub. Met die overname werd Just Eat Takeaway ook in de VS een grote speler.