Had 50.000 patiënten

Huisartsenketen Co-Med officieel failliet verklaard

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP. Personeel van Co-Med krijgt deze maand niet betaald.Huisartsenketen Co-Med officieel failliet verklaard
RTL

Huisartsenketen Co-Med is door de rechtbank in Limburg failliet verklaard. Het bedrijf vroeg dat faillissement eind vorige maand zelf aan, nadat zorgverzekeraars het vertrouwen in het bedrijf hadden opgezegd.

Co-Med zou nog een kleine negentig werknemers tellen. Het bedrijf, dat overal in het land praktijken overnam, telde ongeveer 50.000 patiënten. 

Eerder werd al duidelijk dat zij worden ondergebracht bij andere lokale huisartsen en in elk geval tijdelijk bij online praktijk Arene.

Online huisarts 'enige optie' voor groeiend aantal patiënten
Lees ook

Online huisarts 'enige optie' voor groeiend aantal patiënten

Advocaten Dimitry Aertssen en Rob Lemmens zijn door de rechtbank aangesteld als curator om het bedrijf af te wikkelen en geld op te halen voor schuldeisers. Medewerkers zouden onder meer nog achterstallig salaris moeten ontvangen.

Al jaren problemen

Er zijn al een paar jaar problemen met Co-Med, dat geld verdiende aan onder meer het inschrijfgeld van de patiënten, dat ze ieder kwartaal ontvingen van de zorgverzekeraars. Het bedrijf nam veelal praktijken over van artsen die geen opvolger konden vinden.

In die praktijken kwam echter geen vaste arts te zitten, maar een waarnemer. En die zijn er niet voldoende, waardoor er regelmatig geen arts aanwezig was en het bedrijf geen goede zorg kon leveren.

De zorgverzekeraars hebben daar sinds vorige maand genoeg van en besloten gezamenlijk de geldkraan dicht te draaien. Eerst tijdelijk, via een opschorting van de contracten, een paar dagen later werden de contracten definitief beëindigd. Direct daarna sloot Co-Med verschillende praktijken.

Verschillende andere instanties trokken in het recente verleden ook al aan de bel over de praktijken bij Co-Med. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde vorig jaar vast dat praktijken zo slecht bereikbaar en bezet waren, dat dit 'een groot risico voor de patiëntveiligheid' opleverde. Vorige maand legde de instantie ook dwangsommen op aan Co-Med.

Ook de De Landelijke Huisartsenvereniging (LVH) ontving veel klachten over het bedrijf. Co-Meddirecteur Guy Vroemen werd door huisartsen eerder een 'gladde verkoper' en een 'crimineel' genoemd.

Lees meer over
Co-MedHuisartsGezondheidszorg