Praktijken failliet Co-Med naar huisartsen in regio, zorgverzekeraars lappen 1 miljoen
Dankzij een deal tussen zorgverzekeraars en de curatoren van het failliete Co-Med, zullen onder meer de praktijken van de huisartsenketen de komende tijd worden overgedragen aan huisartsen in de regio. Zorgverzekeraars betalen hier wel 1 miljoen euro voor.
Dat meldt verzekeraar CZ, die namens de zorgverzekeraars het woord voert. De nieuwe praktijkhouders kunnen desgewenst ook gebruikmaken van de praktijkruimten, inventaris en voormalig Co-Medpersoneel.
De zorgverzekeraars zeggen het maatschappelijk onwenselijk te vinden om te betalen voor de praktijkoverdracht, maar hebben tegelijkertijd begrip voor de rol van curatoren. Die moeten het faillissement afwikkelen en daarbij zoveel mogelijk geld ophalen voor de schuldeisers van Co-Med.
Geld van zorgpremies gebruikt
"Het is een unieke deal voor de huisartsenzorg", zegt CZ-woordvoerder Arjen Zwaan. Feitelijk wordt geld van zorgpremies van consumenten gebruikt om de deal te bekostigen.
Een situatie die zich niet zo snel voordoet, maar volgens de verzekeraars nodig is om de gedupeerde patiënten te helpen. Zorgverzekeraars hebben ook een zorgplicht - verzekerden moeten de zorg kunnen krijgen die nodig is. Volgens de verzekeraars is een financiële vergoeding noodzakelijk om de medewerking van de curatoren te verkrijgen en sneller een oplossing voor gedupeerde Co-Med patiënten te vinden.
Het gaat om twaalf praktijken van Co-Med en ruim 45.000 patiënten, zegt Zwaan. "Deze deal brengt een blijvende oplossing voor iedere patiënt een stap dichterbij", zegt hij.
Veel patiënten konden sinds het faillissement van Co-Med in juli al tijdelijk terecht bij praktijken in de regio of bij online huisarts Arene.
Al langer problemen
Co-Med werd in juli officieel failliet verklaard. Het bedrijf vroeg dat faillissement zelf aan, nadat zorgverzekeraars het vertrouwen in het bedrijf hadden opgezegd.
Co-Med zat al een tijdje in de problemen. De keten verdiende geld aan onder meer het inschrijfgeld van patiënten, dat ze ieder kwartaal ontvingen van de zorgverzekeraars.
Geen artsen
Co-Med nam veelal praktijken over van artsen die geen opvolger konden vinden. In die praktijken kwam echter geen vaste arts te zitten, maar een waarnemer. Maar die waren er onvoldoende, waardoor er regelmatig geen arts aanwezig was en het bedrijf geen goede zorg kon leveren.
De zorgverzekeraars besloten daarop gezamenlijk de geldkraan dicht te draaien. Co-Med moest daardoor verschillende praktijken sluiten en kon uiteindelijk weinig anders dan een faillissement aanvragen.
De overdracht van de voormalige Co-Med-praktijken zal 'gefaseerd plaatsvinden' en rond 1 januari volgend jaar moeten worden afgerond. Op een aantal plekken kunnen de nieuwe artsen al op korte termijn van start. Patiënten zullen hierover volgens CZ geïnformeerd worden.