Nieuwe tegenvaller

Blokker-moeder draait op voor rekening failliet BCC

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Het voormalige hoofdkantoor van BCC. ANPBlokker-moeder draait op voor rekening failliet BCC
RTL

Een nieuwe tegenvaller voor Mirage Retail Group, het moederbedrijf van de winkelketens Blokker en Intertoys. Het bedrijf moet tegen zijn wil opdraaien voor een fikse rekening van een vastgoedadviseur, die een onderhuurder vond voor het verlaten hoofdkantoor van voormalig dochterbedrijf BCC.

Mirage Retail Group (MRG) van ondernemer Michiel Witteveen kocht eind 2020 het kwakkelende BCC van het Franse winkelbedrijf FNAC, met de bedoeling de elektronicaketen weer op de rails te krijgen. Onder vleugels van MRG werd het hoofdkantoor en magazijn van BCC op Schiphol-Rijk verkocht aan een vastgoedinvesteerder, met de garantie dat de elektronicaketen het pand nog minimaal tien jaar lang zou huren.

Onderhuurder BCC

Niet veel later besloot MRG het hoofdkantoor van BCC echter onder te brengen op het eigen hoofdkantoor in Amsterdam. Ook de logistiek verhuisde, van Schiphol naar het megamagazijn van Blokker in Geldermalsen.

Blokker verzelfstandigt megamagazijn; zoekt nieuwe klanten
Lees ook

Blokker verzelfstandigt megamagazijn; zoekt nieuwe klanten

Mirage ging daarom op zoek naar een onderhuurder voor de leegstaande ruimte in het BCC-pand. Daarvoor had het de vastgoedadviseur 1530 Real Estate in de arm genomen. Dat lukte, maar het tweede deel van de rekening die de vastgoedadviseur daarvoor vorig jaar indiende, bleef onbetaald.

Faillissement

Volgens Mirage zou de factuur van 1530 voor rekening moeten komen van BCC. En omdat de elektronicaketen in september 2023 failliet was gegaan, moest de vastgoedadviseur zijn vordering maar indienen bij de curator. In dat geval was de kans op betaling nihil. Gewone schuldeisers staan bij een faillissement achteraan, en in het geval van BCC is al duidelijk dat zij niets van hun geld terugzien.

1530 Real Estate pikte het echter niet, en stapte naar de rechter. Uit een recent openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Amsterdam de vastgoedadviseur gelijk geeft. De rechter oordeelt dat de opdracht om een onderhuurder te zoeken niet van BCC kwam, maar van Mirage.

Rekening 172.000 euro

Dat betekent dat het moederbedrijf van Blokker en Intertoys nu alsnog de factuur van bijna 172.000 euro moet betalen. Daarbij komt nog de rente over dat bedrag en incasso- en proceskosten van samen ruim 12.000 euro. De totale rekening komt daarmee op een kleine twee ton.

Het is een nieuwe tegenvaller voor het winkelbedrijf, dat afgelopen jaar al het een en ander te verduren kreeg. Denk aan het faillissement van BCC, de aanhoudende verliezen bij dochterbedrijf Blokker, de mislukte verkoop van Intertoys en de verloren rechtszaak tegen financier Hilco eerder dit jaar.

Geldnood

Wel wist dochterbedrijf Blokker in mei een nieuwe financiering rond te krijgen bij de Amerikaanse aasgier-financier Gordon Brothers. Vorige maand bleek uit de jaarrekening van Mirage Retail Group dat het winkelconcern vorig jaar een nettoverlies van bijna 21 miljoen euro boekte, en volgens externe accountant KPMG mogelijk deze herfst al opnieuw in geldnood kan raken.

Lees meer over
Mirage Retail GroupBCCBlokkerIntertoysFaillissement