Kopen, maar niet krijgen: Eén op de vijf jongeren slachtoffer van nepwebshop

Je koopt iets in een webwinkel, maar het pakketje wordt nooit verstuurd. Het overkomt één op de vijf jongeren. De helft van hen kent bovendien iemand die is opgelicht door een nepwebwinkel. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingssite Wijzer in geldzaken. De 18-jarige Dana Bello ging bijvoorbeeld voor 40 euro het schip in.
"Ik zag een mooie aanbieding voorbijkomen op Instagram. Adidas Campus-schoenen voor 40 euro, die normaal 80 tot 100 euro kosten", vertelt Bello aan RTL Z. Via Instagram werd ze doorgeleid naar een site van Norsfashion. Even op de juiste schoenen klikken en betalen via iDEAL. Haar pakketje is nog altijd niet geleverd.
Toen ze wilde klagen bij de site, merkte ze dat het mailadres niet klopte. Het bleek een nepsite en ze was opgelicht. De site is inmiddels uit de lucht, maar Dana heeft haar geld nooit teruggekregen. "40 euro is een hoop geld. Met mijn vorige bijbaan moest ik daar vier uur voor werken."
Lijst met nepwebsites
Bello deed geen aangifte bij de politie. Dat vond ze te veel werk. De politie krijgt desondanks regelmatig aangiftes van slachtoffers binnen, en heeft een lijst gepubliceerd met bijna 450 nepsites. Om mensen te waarschuwen. Norsfashion staat daar niet op, maar wel een heleboel andere sites. Ook worden er dubieuze rekeningnummers genoemd.
Mensen die zijn opgelicht, kunnen ook een melding doen bij de Fraudehelpdesk. Volgens directeur Henriëtte Bongers kun je op verschillende dingen letten als je een aankoop doet.
"Check de reviews op verschillende onafhankelijke reviewplatforms, check de link van de website (URL) via verschillende scamchecks, controleer logo’s van keurmerken bij het keurmerk zelf, en wees extra alert bij opvallend lage prijzen", zegt ze.
Niet downloaden
Voor Melvin Kraan (19) kwam die waarschuwing te laat. Hij kocht een game op een bekende spelletjessite, waar je online games kunt aanschaffen via wederverkopers. Een van hen bleek niet betrouwbaar. "Ik koop vaker online spellen via deze site. Ik ging op zoek naar de goedkoopste aanbieder en maakte 30 euro over. Ik kreeg echter geen code waarmee ik het spel kon downloaden."
Van de verkoper hoorde hij niets meer, ook niet toen hij een mail stuurde. En de spelletjessite zelf stelt niets te kunnen doen. "Ik heb het er maar bij gelaten, maar was wel boos. Ik heb vooraf ook de reviews gecheckt en die leken goed,maar dat waren allemaal neprecensies."
Beter opletten
Ook Melvin deed geen aangifte bij de politie. "Ik let voortaan nog beter op voordat ik online aankopen doe. En ik heb op mijn laptop programma's geïnstalleerd en een virusprotector die waarschuwingen geeft als er klachten zijn over een site."
Naast nepwebsites, zijn er ook sites van dropshippers. Die hebben niets op voorraad, maar leveren uiteindelijk wel. In de video leggen we uit hoe dropshipping werkt.