Afvalbakchaos door statiegeld, kan dat niet anders? 'Mensen blijven graaien'
Statiegeldblikjes en -flesjes leiden tot nog meer rotzooi op straat. Prullenbakken worden opengebroken om het statiegeld te kunnen innen en het afval uit de zakken belandt hierdoor op straat. Kan dat niet anders?
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had nooit verwacht dat het invoeren van statiegeld zou leiden tot meer afval op straat, blijkt uit berichtgeving van de NOS. De grote vraag is: wat nu? Prullenbakken hufterproof maken? Een andere optie is meer statiegeld heffen of meer inzamelpunten maken. Kenners breken er hun hoofd over. Bas Pruyser ontwierp dé Nederlandse prullenbak die je op elke straathoek ziet. Het standaard gele of groene model dat aan de voorkant een opening heeft en die met een sleutel open te maken is.
Het grote probleem is volgens Pruyser dat statiegeld er weliswaar voor heeft gezorgd dat er minder blikjes en flesjes op straat belanden, maar ze worden alsnog in de prullenbak gegooid. "En dan blijven er mensen die bakken openbreken om de statiegeldproducten eruit te halen."
Hij betwijfelt of de oplossing is om prullenbakken hufterproof te maken. "Mensen blijven toch uit gemak alles in de prullenbak gooien in plaats van in te leveren. En daarom blijven mensen in de bakken graaien." Hij denkt dat meer inleverpunten een oplossing kan zijn.
Statiegeldbak
Inleverpunten zoals de uitvinding van kunstenaar Pablo Cantatore bijvoorbeeld. Samen met Antonius Janssen ontwierp hij de Statiegeldbak. "Deze bak is bedoeld om het verzamelen of doneren makkelijker te maken", zegt Cantatore tegen Editie NL. In deze bak kan iedereen - net als bij een glasbak – flesjes en blikjes deponeren. "Door de gaatjes aan de bovenkant spoelt de regen de blikjes en flesjes schoon." Aan de onderkant van de bak zit een la die opengetrokken kan worden. "Dan krijgen de mensen die het statiegeld verzamelen geen verwondingen meer aan hun handen."
De Statiegeldbak staat nu op verschillende plekken in Amsterdam en de verwachting is dat ze binnenkort in meerdere gemeenten worden geplaatst.
In andere steden wordt geëxperimenteerd met bijvoorbeeld doneerringen of inzamelrekjes aan afvalbakken.