Dieren in Gaza krijgen hulp van Animal Heroes uit Nederland: 'Na verlies van familieleden wordt een kat nóg belangrijker voor Palestijnen'

De Nederlandse dierenhulporganisatie Animal Heroes slaat de handen ineen met twee buitenlandse organisaties als reactie op de escalerende crisis in Gaza. De coalitie, Animals in Gaza Alliance, richt zich op het bieden van noodhulp aan dieren in de Gazastrook. Want veel Gazanen ontvangen nauwelijks basisbehoeftes zoals voedsel en medicijnen, maar ook dieren lijden enorm onder de oorlog.
Al 326 dagen lang gaat Gaza gebukt onder zware bombardementen en komen basisbehoeften amper het gebied binnen. Veel transportmiddelen zijn vernietigd, en voor de auto's en busjes die nog kunnen rijden, komt nauwelijks benzine binnen. Veel Palestijnen in Gaza zetten daarom paarden en ezels in om bouwmaterialen en zelfs de lichamen van hun omgekomen familieleden te vervoeren.
‘Dierenhulp altijd op de laatste plek’
Esther Kef, oprichter van Animal Heroes, begrijpt dat Palestijnen geen andere optie hebben. Maar al dat sjouwen, in combinatie met het schrijnende voedselgebrek, zorgt voor uitputting en wonden bij de paarden en ezels. Ze hoopt daarom met Animals in Gaza Alliance de broodnodige medicatie en voeding te kunnen leveren aan de dieren in Gaza. De coalitie bestaat daarnaast uit het Engelse Safe Haven for Donkeys en het Finse Animal Aid Without Borders. "Of het nou een aardbeving, bosbrand of oorlog is: je ziet dat dierenhulp altijd op de laatste plek staat."
Al 9 maanden lang probeert Kef noodhulp naar Gaza te sturen. "Maar dat is zo ontzettend complex. Tot nu toe is het slechts één organisatie gelukt om pallets met dierenvoer naar Gaza te sturen." Veel vrachtwagens staan maandenlang stil bij de grens omdat ze niet worden toegelaten. Vaak krijgen de chauffeurs niet te horen waarom. Op dit moment controleert Israël alle grensovergangen.

Om noodhulp naar Gaza te krijgen, moet je lid zijn van een organisatie die daar toestemming voor heeft, zoals het Rode Kruis. Animals in Gaza Alliance werkt samen met het Egyptische Rode Kruis. Noodhulp naar Gaza krijgen is echter niet het enige probleem; eenmaal binnen is er een reële kans dat de vracht wordt geplunderd door gewapende militanten.
Daarnaast zijn veel wegen verwoest door de bombardementen en is er geen garantie dat hulpverleners veilig zijn. Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 200 hulpverleners om het leven gekomen door Israëlische bombardementen.
Kef hoopt op een staakt-het-vuren, zodat noodhulp mensen én dieren kan bereiken in Gaza. "We zijn gespecialiseerd in oorlogssituaties. De situatie kan per uur veranderen, maar het alternatief is dat we niets doen. Elke dag sterven naast mensen ook dieren. Die ezels en paarden zijn van levensbelang voor de mensen om bijvoorbeeld water te vervoeren." De eerste levering met 4000 kilo droogvoer voor paarden, (muil)ezels, katten en zwerfhonden moet over drie weken vertrekken vanuit Egypte.

'Beeld over dieronvriendelijke mensen klopt niet'
Volgens Kef heerst er een beeld dat mensen uit het Midden-Oosten niet goed omgaan met dieren. "Dat klopt niet. In Gaza, maar ook in de Westelijke Jordaanoever en andere landen, zijn er veel mensen die zich juist inzetten voor dieren." Veel Palestijnen delen het beetje eten dat ze hebben met hun kat of met straathonden en riskeren hun leven om hun huisdier te redden van onder het puin.
Kef gaat verder: "Die mensen willen ook dat hun dieren gezond blijven. Ik krijg veel verzoeken om dierenvoeding en grind voor de kattenbak. Veel Palestijnen hebben familieleden verloren; dan wordt een kat ineens nóg belangrijker. Die nemen ze ook mee naar vluchtelingenkampen."