Steeds meer huisdieren én baasjes ervaren vlooienplaag: 'Voelt als muggenprik'
Steeds meer mensen ervaren overlast door vlooien vanwege het warme weer van de afgelopen tijd. Vooral terugkerende vakantiegangers hebben last van een vlooienplaag. Maar het lastige is dat de insecten steeds beter resistent worden tegen bestrijdingsmiddelen.
Uit een belronde van Editie NL blijkt dat ongediertebestrijders en dierenartsen topdrukte ervaren en worden platgebeld met meldingen over vlooienoverlast. Dierenarts Servé Smeets herkent de vlooienplaag. "Iedere zomer is dat wel zo, maar dit jaar lijkt het extremer te zijn en langer te duren." De dierenarts ontvangt dagelijks meerdere telefoontjes van bezorgde katten- en hondenbaasjes.
Dat huisdieren meer last hebben van vlooien, komt door de opwarming van de aarde. "Het is warmer, en door het verdwijnen van strenge winters vriezen de eitjes van vlooien niet meer dood. Daardoor blijven er veel meer vlooien over zodra de temperatuur stijgt", zegt Smeets.
Vlooien komen tevoorschijn door trilling
Ook als je weken weg bent geweest op vakantie, is er een kans dat je thuis wordt besprongen door vlooien. "De vlooien waren al aanwezig in hun huis voordat ze op vakantie gingen, maar dan in een verpopte staat" zegt Max Strating van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD)
Ze kunnen namelijk maandenlang in ruststand overleven, ook zonder bloed. "En pas als er beweging is door een trilling, komen ze tevoorschijn", zegt Strating. Vlooien kunnen namelijk CO2 waarnemen en weten daardoor wanneer een dier aanwezig is.
Ook mensen soms slachtoffer
Maar ook mensen kunnen slachtoffer worden van vlooien. Als ze uitkomen, hebben ze namelijk niet meteen door of ze op de juiste gastheer zitten. Dat kan in eerste instantie een mens zijn. "Wat je dan voelt, is een kleine beet. Dat voel je direct, zoals een muggenprik", zegt Strating. Ze overleven echter niet op ons bloed en gaan daarom op zoek naar honden en katten.
Bestrijden blijkt lastig
Of de vlooien nu op jou of je huisdier zitten, je wilt er natuurlijk vanaf. Maar dat gaat minder makkelijk dan gedacht. De vlooien zijn namelijk beter bestand tegen bestrijdingsmiddelen. "We hebben in onze praktijk 20 jaar lang een middel gebruikt dat hartstikke goed werkte, maar nu komen er mensen langs waarvan hun huisdier nog steeds last heeft van vlooien", vertelt dierenarts Smeets.
Je kunt ervoor kiezen om vlooiendruppels aan te brengen op je huisdier. "Maar tegenwoordig zijn er ook kauwtabletten die beter werken. Dit blijft echter een probleem, want je moet steeds weer nieuwe producten gebruiken die wél werken bij huisdieren."
Strating van KAD ziet dat mensen vaak alleen de volwassen vlo aanpakken met bestrijdingsmiddelen. "Maar je moet juist ook de larven van de vlo aanpakken. Die kruipen rond in tapijten en vloerbedekkingen. Dat doe je door goed te stofzuigen, ook op moeilijk bereikbare plekjes."