'Bruut en meedogenloos'

'Onverteerbaar, ze wilde die jongens helpen', celstraffen en tbs voor doden jeugdzorgmedewerker Marit (26)

Door Matthijs Voortman··Aangepast:
© Matthijs Voortman'Onverteerbaar, ze wilde die jongens helpen', celstraffen en tbs voor doden jeugdzorgmedewerker Marit (26)
RTL

Hulpverlener Marit (26) werd vorig jaar in Emmen op 'brute en meedogenloze wijze' gedood. De jongens die hiervoor verantwoordelijk waren, zijn vandaag veroordeeld tot celstraffen en (jeugd-)tbs. Eén dader woonde in de jeugdzorginstelling waar Marit zich als begeleider inzette voor jongeren die het moeilijk hebben. "Onverteerbaar dat juist een van de jongens die ze wilde helpen, een einde aan haar leven heeft gemaakt."

De familie van slachtoffer Marit hoorde vanmiddag bij de rechtbank in Assen de uitspraak tegen de jonge daders aan. "Er is onherstelbaar leed aangedaan", sprak de rechter. 

Voelde zich niet veilig

Eerder in de rechtszaak had Marits moeder in een emotionele slachtofferverklaring uitgebreid verteld over haar dochter, die hield van muziek en vele concerten en festivals bezocht, zo tekende het Dagblad van het Noorden op

De dag dat haar dochter werd gedood, zou een van haar laatste werkdagen bij jeugdzorginstelling Yorneo zijn geweest. Ze had ontslag genomen omdat ze zich volgens haar moeder onveilig voelde in het gezinsvervangende huis in Emmen waar ze jongeren begeleidde die niet meer thuis kunnen wonen. Ze zou bang zijn geweest voor de 17-jarige Jenairo H. die toen zo'n drie maanden in het huis woonde. 

Agenten na het drama bij het huis in de Stationsstraat in Emmen.© ANP
Agenten na het drama bij het huis in de Stationsstraat in Emmen.

In datzelfde huis ging het op 14 januari 2023 gruwelijk mis. Jenairo H. wilde samen met Arek K. (20) eerder op die dag een benzinestation beroven. Er moest 'geld gemaakt worden'. Toen de overval op een benzinestation mislukte, verzonnen ze een plan B.

Kluisje met geld

Jenairo H. wist dat er in het jeugdzorghuis een kluisje lag met geld. Toen de jongens daar aankwamen, wilden ze de sleutels van de kluis van begeleider Marit afpakken. De 26-jarige vrouw werd daarbij in haar nek, wang en schouders gestoken door Jenairo H., zo achtte de rechter vandaag bewezen. 

Ze kreeg van Arek K. nog een trap tegen haar hoofd, waardoor ze waarschijnlijk bewusteloos raakte. Uit onderzoek bleek dat het bloedverlies en steekletsel haar fataal zijn geworden.

De instelling in de Stationsstraat waar het drama plaatsvond.© ANP
De instelling in de Stationsstraat waar het drama plaatsvond.

De twee daders pakten de sleutels van Marit af, maakten het kluisje open en gingen er vervolgens met een paar honderd euro vandoor. Dat geld verdeelden ze, en ze lieten Marit doodbloeden. Mogelijk moest ze dood omdat ze Jenairo H. kende, zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. Het OM noemde het 'onverteerbaar' dat er een einde aan Marits leven was gemaakt door een van de jongeren die zij wilde helpen. 

"Een 26-jarige sociale, actieve en behulpzame vrouw is om het leven gebracht. Een vrouw die er wilde zijn voor kinderen die een minder goede start hadden gehad, die ze weer perspectief wilde bieden. Daar had zij haar werk van gemaakt." 

Aangezet tot daad

Een toen 14-jarige bewoonster die op de bewuste avond bij Marit in het huis was, zag alles gebeuren. "Zij werd vastgehouden, waardoor zij zich niet kon onttrekken aan de gruwelijke nachtmerrie die zich voor haar ogen afspeelde", aldus het OM. 

Uiteindelijk kon het meisje vluchten, belde ze in paniek 112 en waarschuwde ze medewerkers van een naastgelegen restaurant. Arek K. en Jenairo H. konden vlak daarna worden opgepakt. 

Politie bij de jeugdinstelling waar Marit vlak daarvoor is gedood.© ANP
Politie bij de jeugdinstelling waar Marit vlak daarvoor is gedood.

Arek K. moet voor zes jaar de cel in, zo oordeelde de rechter vandaag. Het is volgens de rechter bewezen dat hij Marit tegen haar hoofd heeft getrapt 'omdat ze nog niet dood zou zijn'. Hij was de enige van de verdachten die vandaag in de rechtszaal aanwezig was. Hij kreeg voor zijn aandeel behalve de celstraf ook nog tbs met dwangverpleging. In de straf zijn ook een eerdere beroving en een ontuchtzaak meegenomen. 

Zijn advocaat had er tevergeefs voor gepleit om Arek K. als minderjarige te berechten, onder meer omdat die zwakbegaafd zou zijn. Er zijn diverse stoornissen bij deze verdachte aangetroffen, zo bleek uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Zo zou hij onder meer hersenschade hebben opgelopen voor zijn geboorte omdat zijn moeder alcoholist was. 

Minder straf

Als de rechter erin mee was gegaan om hem als minderjarige te berechten, dan had hij beduidend minder straf gekregen dan nu het geval is. In ons land is namelijk geregeld dat kinderen niet langer dan één of twee jaar in de cel hoeven, wat ze ook gedaan hebben. Hoe dat precies zit, legde kinderrechter Susanne Tempel eerder uit in dit artikel van RTL Nieuws.

De kans dat hij opnieuw in de fout gaat, is groot, oordeelt de rechter dus hij is veroordeeld als volwassene.  Het OM had tien jaar cel geëist, maar hij kreeg zes jaar en een tbs-behandeling  De rechter heeft er daarbij rekening mee gehouden dat hij minder toerekeningsvatbaar is.

Meedogenloze daad

Jenairo H., die Marit meerdere keren in hals, wang en schouder had gestoken, was 16 jaar oud op de fatale dag. Hij werd wel als minderjarige achter gesloten deuren berecht. Behalve de gekwalificeerde doodslag (iemand doden om diefstal te kunnen plegen) op Marit zijn er meer bewezen delicten, waaronder eerdere mishandelingen en andere (pogingen tot) overvallen. 

De rechter acht bewezen dat Jenairo H. de fatale steken bij Marit heeft toegebracht, vooral door verklaringen van getuigen en bloedsporen. Uit onderzoek bleek dat de jongen een meervoudige persoonlijkheidsstoornis heeft. Ook zou hij mogelijk PTTS hebben door vele verhuizingen, gepest worden en een onveilige thuissituatie. "Als hij niet wordt behandeld, blijft er risico op herhaling", sprak de rechter die de jongen de maximale straf oplegde, wat het OM ook had geëist: twee jaar jeugddetentie plus jeugd-tbs (zogenoemde PIJ-maatregel). 

'Het enkel bezig zijn met eigen geldelijk gewin' leidde volgens de officieren van justitie tot zijn 'brute en meedogenloze daad'. "Zijn handelen was ook nog eens kil en berekenend. Daarnaast heeft hij tot op de dag van vandaag ontkend het slachtoffer om het leven te hebben gebracht", sprak het OM eerder.  "Hij heeft onherstelbaar leed veroorzaakt aan de nabestaanden", voegde de rechter daar vandaag aan toe.  

Derde verdachte

Een derde verdachte, de 20-jarige Jermaine S., tegen wie het OM zeven jaar cel had geëist in deze zaak, werd deels vrijgesproken. De twee andere jongens claimden dat Jermaine S., die niet bij de fatale steekpartij aanwezig was, hen had aangezet om een overval te plegen. Volgens de twee had hij hen ertoe aangezet om 'geld te maken'.  "Beide overvallers hebben zich niet vrij gevoeld om nog een keer zonder geld bij Jermaine S. terug te komen."

Ook hij werd na de dood van Marit opgepakt, maar er kon niet worden bewezen dat hij verantwoordelijk was voor de dood van Marit. Wel is hij veroordeeld voor (het voorbereiden van) overvallen, onder meer op de McDonalds in Emmen. Het 'snel geld willen maken' heeft geleid tot ernstige criminele activiteiten. Het OM had zeven jaar cel geëist. De rechter gaf hem vandaag vier jaar cel.
 

Lees meer over
JeugdzorgLink in bioAssenEmmen (Emmen)