Onderwijsstaking: bijna de helft van de scholen doet al mee
Tot nu toe hebben zich al meer dan 3550 scholen aangemeld voor de landelijke onderwijsstaking van woensdag. Dat is al bijna de helft van het totaal aantal scholen in heel Nederland. En er komen in hoog tempo scholen bij.
De scholen schreven zich in via een speciale actiepagina van de onderwijsbond AOb. Er staan manifestaties gepland in Leeuwarden, Eindhoven, Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Goes en Den Haag.
Op eigen houtje
Ditmaal wordt het geplaagde Malieveld overgeslagen, maar de demonstranten gaan naar andere locaties in Den Haag. Scholen organiseren ook op eigen houtje acties.
Op sociale media
De bedoeling is dat de leden zich ook op sociale media laten zien en horen: "Het beeld is je waarschijnlijk bekend: politici die tijdens de debatten op hun telefoon kijken. Dus zorgen we dat onze boodschap dáár verschijnt. We kunnen niet genegeerd worden als we op dat moment hun aandacht hebben", meldt de AOb op de eigen site.
Afgelopen weekeinde was er nog onduidelijkheid over de staking. Die werd aanvankelijk afgeblazen, maar daarna werd er toch opgeroepen om het werk neer te leggen 'voor minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris'.
Schoolleiders
De actiebereidheid onder schoolleiders is ook groot, blijkt uit een peiling van de AVS, de Algemene Vereniging Schoolleiders. "We gaan staken voor de lange termijn, ook zijn schoolleiders wél tevreden over veel afspraken die in het convenant van vrijdag zijn vastgelegd."
Gemor in de achterban
De Tweede Kamer behandelt woensdag de onderwijsbegroting. Nadat onderwijsminister Arie Slob vrijdag met 460 miljoen euro extra over de brug was gekomen, gingen de overlegpartners daarmee akkoord en leek de staking van de baan.
Zowel de AOb als CNV Onderwijs kwam daarop terug na hevig gemor in de achterban.