FNV: 'afrekencultuur' Belastingdienst, angst bij medewerkers
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën zou een onafhankelijke integriteitscommissie moeten instellen waar medewerkers van de Belastingdienst veilig hun verhaal kunnen vertellen.
Dat is de wens van vakbond FNV, die een een enquête hield onder 900 medewerkers van de fiscus en tot de conclusie kwam dat daar een afrekencultuur heerst. Die leidt tot angst onder medewerkers om misstanden te melden. Dit bleek al eerder uit uitgebreid onderzoek van RTL Nieuws en Trouw.
Problemen kinderopvangtoeslagen
"Er moet naar medewerkers geluisterd gaan worden. Daarvoor is een plek nodig waar ze veilig hun verhaal kwijt kunnen", zegt FNV-bestuurder Mieke van Vliet. Volgens haar is er sinds 2012 niets veranderd, en daarvan zijn de huidige problemen rond de kinderopvangtoeslagen 'een direct gevolg'.
Goed voorbeeld management
De FNV-enquête volgt op een campagne waarin de staatssecretaris medewerkers vraagt wat zij kunnen veranderen aan de cultuur bij de Belastingdienst.
"Medewerkers geven in de enquête aan mee te willen helpen aan een cultuuromslag, maar verwachten vooral van het management het goede voorbeeld om verandering te brengen", zegt Van Vliet.
Reactie Snel
Snel spreekt in een reactie tegen dat de dienst de afgelopen jaren niets aan de problemen zou hebben gedaan: "Er is heel veel veranderd bij de Belastingdienst sinds 2012."
Wel laat de toeslagenaffaire volgens de staatssecretaris zien dat de cultuur bij de Belastingdienst moet veranderen. Daarop wordt de komende tijd ook 'extra ingezet'.
Ambtenaren woedend
Gisteren meldde RTL Nieuws al dat ambtenaren van de Belastingdienst oproepen tot maatregelen tegen leidinggevenden die verantwoordelijk waren voor de toeslagenaffaire, waarbij toeslagen voor kinderopvang onrechtmatig werden stopgezet. Medewerkers vinden dat betrokkenen disciplinair moeten worden gestraft.
Sommigen roepen openlijk op tot het inschakelen van de Rijksrecherche, blijkt uit een reeks woedende reacties van medewerkers op de Beeldkrant, het intranet van de Belastingdienst, waarin RTL Nieuws en Trouw inzage hadden.