Wopke-Wiebes-fonds

Kabinet trekt 20 miljard euro uit voor versterken economie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet trekt 20 miljard euro uit voor versterken economie
RTL

Het kabinet wil de komende vijf jaar zo’n 20 miljard euro uittrekken voor economie versterkende projecten. Dat vertellen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De 20 miljard komen in het zogenoemde Wopke-Wiebes-fonds, vernoemd naar de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) die het plan bedachten.

Het geld is bedoeld om te investeren in duurzame economische groei en welvaart. Het zal vooral besteed worden aan onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie, infrastructuur en groene economie.

"We moeten de overheid en bedrijven aanzetten tot investeren", aldus minister Wiebes. "Want met investeren komen we uit deze crisis. Het levert op korte termijn banen op, en op langere termijn een hogere welvaart. Daar hebben we nu wat aan, én straks."

Onderdeel onderhandelingen

De oprichting van het fonds werd vorig jaar op Prinsjesdag aangekondigd. Door de coronacrisis werd het in de ijskast gezet waar het over tweeënhalve week, op Prinsjesdag 2020, weer uit zal worden gehaald. Deze week wil het kabinet de onderhandelingen over de begroting afronden. Het nieuwe fonds is onderdeel van de onderhandelingen.

Coronacrisis: hoe hard kromp de economie in jouw regio?
Lees ook

Coronacrisis: hoe hard kromp de economie in jouw regio?

Verder praten coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over mogelijk toch een extraatje voor het zorgpersoneel, de aan het bedrijfsleven beloofde lastenverlichting en de noodzaak voor structurele hervormingen van onze economie, arbeidsmarkt en belastingstelsel.

Ontduiken winstbelasting

Op tafel liggen plannen voor de arbeidsmarkt, het verhogen van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een tweede huis en het aanpakken van het ontduiken van winstbelasting. Dat laatste moet gebeuren door het mes te zetten in aftrekposten, zodat bedrijven die hier winst maken daar hoe dan ook belasting over betalen. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

De coalitiepartijen zijn het erover eens dat de verlaging van de winstbelasting die was afgesproken voor volgend jaar niet door moet gaan. Over hoe het geld dat dit oplevert dan wel moet worden besteed, verschillen de meningen tussen VVD, CDA, D66 en CU.

Onrechtvaardige belasting

Maar omdat zelfs werkgeversvoorman Hans de Boer heeft aangegeven er begrip voor te hebben als deze lastenverlichting voor het bedrijfsleven niet doorgaat, is de verwachting dat de belastingverlaging wordt geschrapt. Alles bij elkaar zou de coalitie dan zo’n 3 miljard euro structureel vrij hebben om anders te besteden.

Verder wordt gekeken naar een hogere vrijstelling voor vermogen. Nu moet je belasting betalen (vermogensrendementsheffing) over spaargeld en ander vermogen boven de 30.846 euro. Dat wordt als onrechtvaardig ervaren omdat de rente op spaargeld nagenoeg nul is. Het kabinet wil daarom het bedrag waarover je geen belasting betaalt verhogen.

Lees meer over
Wopke HoekstraEric WiebesMinisterie van Economische Zaken en KlimaatMinisterie van FinanciënCoronacrisis in NederlandEconomiePrinsjesdagDen Haag