Katten richten slachtpartijen aan: 'In het broedseizoen moeten ze binnen blijven'
Voor veel mensen is de kat een schattig, speels en knuffelig huisdier, maar voor vogels zijn katten meedogenloos. Jaarlijks worden 18 miljoen vogels gedood door deze schattige pluizenbollen, en dat zou voorkomen kunnen worden.
Het broedseizoen is in volle gang. Jonge vogels sterven vaak een vroege dood doordat ze door katten worden aangevallen. Dat moet stoppen, vindt de Vogelbescherming. "18 miljoen vogels worden jaarlijks gepakt door een kat", zegt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming. "Wij maken ons hier zorgen over."
Kuikens in het land, poes in de mand
Het gejaag moet stoppen, vindt ook de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Met de campagne 'Kuikens in het land, poes in de mand' hoopt de bond kattenbaasjes zover te krijgen dat ze hun katten 's nachts binnenhouden, legt Titus Sijmonsma van de BFVW uit in onderstaande video.
De populaties van huis-, tuin- en keukenmusjes, koolmeesjes en weidevogels lopen namelijk snel terug, laat Scheurkogel van de Vogelbescherming weten. Allemaal zijn ze niet veilig voor de kattenklauwen. "Mensen met een kat moeten hun verantwoordelijkheid nemen", vindt ook Scheurkogel. "Een kat kan in het broedseizoen beter binnen blijven."
Kwetsbare vogels
Daar sluit stadsecoloog Diny Tubbing zich bij aan. "Mensen zouden moeten nadenken over wat ze met hun kat doen in deze tijd." Ze legt uit dat vogels in de broedperiode erg kwetsbaar zijn. "Daar kunnen we als mensen rekening mee houden door de katten 's nachts binnen te houden. In Australië is het bijvoorbeeld al heel normaal dat katten in de avond binnen zijn."
Ze pleit niet voor verplicht binnen blijven voor katten, benadrukt ze. "Ik ben er zeker niet voor om katten de hele dag op te sluiten in huis. Katten moeten overdag gewoon naar buiten kunnen als ze dat willen", maakt Tubbing duidelijk. "Maar als we katten na het eten niet meer naar buiten laten gaan tot de volgende ochtend, dan kan dat al heel gunstig uitpakken voor de vogels." Een avondklok voor katten eigenlijk.
Kat is een roofdier
Dat beaamt Scheurkogel. "Overdag horen en zien vogels een kat aankomen. Ze geven dan een signaal af of vliegen weg." In het donker is dat lastiger, want ook vogels slapen. "Ze zijn daardoor extra kwetsbaar als de kat 's nachts op jacht is."
Want jagen, daar zijn katten goed in. "Een kat is van huis uit een jager. Het is een roofdier", legde kattengedragstherapeut Liesbeth Puts eerder al uit aan EditieNL. "Je kan dat jagen niet afleren. De hersenen van katten zijn erop geprogrammeerd." Het dier binnen houden is ook wat Puts betreft de enige echte oplossing om de afname van het aantal vogels tegen te gaan.
En wat nou, als jouw kat een vogeltje mee naar huis neemt en op de deurmat legt? "Dan kan je checken of het beestje nog leeft en de dierenambulance bellen", zegt Scheurkogel. Maar officieel ben je als kattenbaas in overtreding wanneer jouw kat een vogel vangt.
Kattenbaas is aansprakelijk
"Op het moment dat je kat iets uitvreet dat tegen de wet is, is de eigenaar aansprakelijk", legt Scheurkogel uit. Dit kan het veroorzaken van een ongeluk zijn, als de kat de weg over steekt, maar als een kat een vogel vangt is de baas ook strafbaar. Volgens de Wet natuurbescherming mogen vogels in Nederland namelijk niet gestoord worden. "Het is erg moeilijk, dan wel niet onmogelijk, om hier op te handhaven. Maar we willen mensen hier wel bewust van maken."
Dit kun je nog meer doen als kattenbaas
Het is dus onmogelijk om een kat het jagen af te leren, en binnen blijven is ook niet weggelegd voor alle katten. Daarom hebben Tubbing en Scheurkogel nog wat andere tips voor kattenbaasjes van wie het hart uitgaat naar de vogels.
Tubbing: "Katten willen graag iets vangen, dat is hun instinct." Maar, zegt de stadsecoloog en tevens kattenbaasje, dit kan je als baasje ook nabootsen met een bal of speelgoedmuis. "Door een kat goed uit te putten overdag, willen ze 's nachts ook minder snel op pad."
Ook kan het helpen om de kat een halsband met een belletje om te doen. "Dan horen de vogels ze aankomen", legt Scheurkogel uit. Een andere tip is om de kat uit te dagen met eten. "Dit kan al door brokjes in een keukenrol te verstoppen, of het bakje voer elke dag op een andere plek neer te zetten. Dan moet de kat letterlijk op zoek naar eten."