Eerste halve finale

Deze tien landen, waaronder België, zijn door naar finale Songfestival

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPDeze tien landen, waaronder België, zijn door naar finale Songfestival
RTL

België, Noorwegen, Israël, Rusland, Azerbeidzjan, Malta, Litouwen, Cyprus, Zweden en Oekraïne. Dat zijn de tien landen die door zijn naar de finale van het Eurovisie Songfestival.

Zaterdagavond vindt de grote finale van het Eurovisie Songfestival plaats in Rotterdam Ahoy. Ook buurland België zal daarbij aanwezig zijn, want het nummer The Wrong Place van de band Hooverphonic kreeg gisteren genoeg stemmen.

Zestien acts

Zestien landen streden gisteravond voor een plekje in de finale van het Songfestival. Voor Slovenië, Australië, Noord-Macedonië, Ierland, Kroatië en Roemenië houdt het songfestivalavontuur voor dit jaar op. De acts van deze landen kregen niet genoeg stemmen van de internationale vakjury's en de kijkers thuis.

Stemmen bij het songfestival: buurlanden kiezen vaak voor elkaar
Lees ook

Stemmen bij het songfestival: buurlanden kiezen vaak voor elkaar

Donderdag volgt de tweede halve finale, zeventien landen strijden dan om een plekje in Rotterdam Ahoy. Dan zijn onder meer Griekenland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland aan de beurt. Ook dan gaan er tien landen door naar de finale.

Optreden Davina Michelle

Vooral een spectaculaire pauze-act van Davina Michelle leverde gisteren lovende reacties op. "Kippenvel, overal, wow", schreef radiomaker Coen Swijnenburg op Twitter. "Zij zal de komende tien jaar gevraagd worden om op te komen treden na deze fantastische prestatie", schreef een ander. Bekijk het lied 'The power of water' hier terug:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Gastland Nederland doet overigens niet mee aan de halve finales. Jeangu Macrooy, onze inzending, is verzekerd van een finaleplaats dankzij de overwinning van Duncan Laurence in 2019.

Sowieso op podium

Ook Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië, de zogenoemde 'big five', hoeven niet mee te doen aan de halve finales en staan zaterdag sowieso op het podium.

De fans van het Songfestival zijn uitzinnig dat ze eindelijk naar de show mogen. Songfestivalverslaggever Lonneke Haveman vroeg ze waarom ze zo blij zijn dat ze erbij zijn en naar welke optredens ze uitkijken.
Lees meer over
Jeangu MacrooyEurovisiesongfestivalRotterdam