Liever online

Met z'n tienen in de grote collegezaal: ook na corona blijven studenten thuis

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Dolph CantrijnMet z'n tienen in de grote collegezaal: ook na corona blijven studenten thuis
RTL

Universiteiten zien hun collegebanken steeds vaker leeg blijven, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Sinds de coronapandemie volgen veel studenten hun lessen liever online. Zonde, vinden universiteiten, dus treffen ze maatregelen.

"Ik verwachtte dat er weer veel studenten zouden komen toen we weer fysiek les mochten geven", zegt Kristof Jacobs, docent politicologie aan de Radboud Universiteit. "Er staan 113 studenten voor mijn hoorcollege ingeschreven. Dit semester waren er maximaal veertig studenten aanwezig en op het dieptepunt zaten we met tien man in de grote zaal."

Tentamen nog nooit zo slecht gemaakt

Er zijn altijd studenten die hoorcolleges laten schieten, maar volgens Jacobs is er een duidelijk verschil met de periode voor corona. En dat blijft bij zijn studenten niet zonder gevolgen: "De onderdelen met aanwezigheidsplicht vonden studenten supertof en de tentamens werden heel goed gemaakt. Het tentamen gebaseerd op niet-verplichte hoorcolleges was nog nooit zo slecht gemaakt."

Verder merkt Jacobs aan de vragen die hij krijgt dat de lesstof minder goed wordt opgenomen. 

Studenten met corona maken toch tentamens: 'Hoop dat ik niemand besmet heb'
Lees ook

Studenten met corona maken toch tentamens: 'Hoop dat ik niemand besmet heb'

In de coronatijd gingen Nederlandse universiteiten steeds meer hoorcolleges via livestream of als opname aanbieden. De meeste universiteiten doen dit nog steeds, waardoor studenten vaak de noodzaak niet zien om naar een collegezaal te komen. Met name de eerste- en tweedejaarsstudenten kennen eigenlijk alleen maar afstandsonderwijs. Bij een rondvraag geven negen van de dertien grote universiteiten aan dat er minder studenten naar de campus komen voor hoorcolleges dan in de periode voor corona. 

Vaak zijn deze colleges niet verplicht, maar volgens veel universiteiten wel een cruciaal onderdeel van de leerervaring. Met broodjes, koffie, extra activiteiten en speciale campagnes proberen universiteiten hun studenten zo ver te krijgen dat ze weer richting de campus komen. Op verschillende universiteiten wordt eraan gedacht om colleges alleen nog fysiek aan te bieden of om meer onderdelen verplicht te stellen. 

Tilburg University heeft tot nu toe als enige universiteit besloten om livestreams niet meer standaard aan te bieden. Dit om studenten 'een extra push' te geven om weer naar de campus te komen, zegt een woordvoerder. Voor het leren én het welzijn van studenten is het enorm belangrijk dat studenten en docenten elkaar ontmoeten, vult ze aan.

Betuttelend

Ook Jesse Osseweijer, derdejaarsstudent organisatiewetenschappen aan Tilburg University, ziet dat de collegezalen de laatste maanden een stuk leger zijn. Toch vindt hij het lang niet altijd nodig om naar een collegezaal te gaan als je ook een livestream of opname kunt bekijken. "Ik vind de combinatie van beide wel fijn, dat hybride", zegt hij.

Osseweijer vindt het dan ook jammer dat zijn universiteit heeft besloten om grotendeels te stoppen met digitaal aanbieden van de colleges. "Nu word ik eigenlijk gedwongen om bij sommige vakken naar college te gaan, omdat het niet meer wordt opgenomen. Dat vind ik wel een beetje betuttelend."

Docent Jacobs van Radboud Universiteit wil vooral kijken naar wat hij als docent kan doen om studenten weer naar college te krijgen. Bij navraag bij zijn studenten bleek een deel simpelweg het nut niet meer te zien van naar college te komen. "Als docenten moeten we bedenken hoe we de beste meerwaarde kunnen leveren en stimuleren dat mensen komen."

Volgens hem zijn juist de gesprekken en discussies in de les wat de zijn studie zo leuk maakt. Voor de studenten, maar ook voor hemzelf.  "Het is gewoon geweldig om voor een zaal met enthousiaste studenten te staan."

Lees meer over
Jeroen WetzelsStudentenCoronavirus