'Een groot trauma'

Hond scheurt hoofdhuid van Daniela's dochter helemaal los

Door Elise Spetter··Aangepast:
© Eigen foto / ANP Hond scheurt hoofdhuid van Daniela's dochter helemaal los
RTL

Daniela uit Winterswijk was met haar man en twee dochters op bezoek bij een vriend. Hij had net een nieuwe hond, een Argentijnse dog. Haar dochter Roïs (toen 5 jaar) was aan het spelen met een jongen. Opeens 'dook de hond op haar hoofd', vertelt Daniela. "En schudde haar als een lappenpop door elkaar."

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat experts vinden dat er veel meer moet worden gedaan om het aantal bijtincidenten door honden terug te dringen. Eerder deze maand stuurde de minister van LNV een Kamerbrief met een actieplan om het aantal bijtincidenten terug te dringen. Maar dat plan is veel te slap, zeggen dierenorganisaties.

Deskundigen pleiten voor verplichte registratie bijtincidenten met honden
Lees ook

Deskundigen pleiten voor verplichte registratie bijtincidenten met honden

Daniela is het daarmee eens. Ze herinnert zich de dag vorig jaar zomer nog maar al te goed. Ze ging met het gezin naar een barbecue van een vriend. Ze twijfelde al of ze haar dochters mee wilden nemen naar de barbecue vanwege de nieuwe hond. Maar ze dacht: ik sta er de hele tijd bij, de hond luistert goed naar mij. Ook had de eigenaar gezegd dat de hond lief was met kinderen. "Je neemt aan dat hij weet wat hij doet." 

'Zijn houding veranderde'

Ze nam wat te eten, toen ze de hond naar de schutting zag lopen van de buren. "Ze hadden net een jong nestje konijnen en de hond rook daaraan", zegt ze aan de telefoon. Haar man zit naast haar. "En opeens veranderde zijn houding. Ik zei meteen: je moet hem weghalen bij die schutting." Daarna leek het weer goed.

Een Argentino dog, beeld ter illustratie. © ANP
Een Argentino dog, beeld ter illustratie.

Ondertussen speelden de kinderen door. Haar dochter Roïs at een kippenpootje dat ze per ongeluk uit haar handen liet vallen. De hond spitste zijn oren, keek en kwam aanlopen, maar deed nog niets.

'Beet in haar hoofd'

Na het kippenpootje te hebben opgepeuzeld, ging Roïs spelen met een andere jongen. Ze liep achter hem aan. Roïs pakte de hand van het jongetje vast. De hond keek opnieuw, dit keer sperde hij z'n ogen wijder open.

Hij draaide zich om, besteeg Roïs en werkte haar naar de grond. "Toen dook hij op haar hoofd."

Daniela wist niet wat ze zag. "Ik dacht echt dat ik mijn dochtertje voor m'n ogen verscheurd zag worden." Ze pakte de hond vast, duwde haar hele arm in z'n bek en trok met al haar kracht z'n tanden van haar dochters hoofd af.

Dat lukte, maar vervolgens zaten de tanden van de hond in Daniela's arm. Haar man en de vriend bij wie ze op bezoek waren, sprongen erbovenop. "Als drie volwassenen waren we aan die hond aan het trekken", zegt Daniela. Maar de hond werd niet verslagen. Hij rukte zich los en rende opnieuw op Roïs af. "Hij schudde haar als een lappenpop door elkaar", zegt Daniela.

Gevecht tussen leven en dood

Het voelde als een gevecht op leven en dood. "Hij scheurde haar hoofdhuid helemaal los. Het was afschuwelijk. Echt afschuwelijk."

Daniela, haar man en vriend sprongen voor de tweede keer op de hond. Dit keer overmande ze hem en kregen ze Roïs uit z'n bek gerukt. Daniela keek meteen naar het hoofd van haar dochter. "Bijna haar hele hoofdhuid zat los en je keek bovenop haar schedel. Maar ik zag ook dat de scheur in haar hoofd precies op haar haarlijn zat."

Ze reden direct naar het ziekenhuis. "De scheur in haar hoofd kon direct goed geopereerd worden", vertelt ze. "Je zag er al snel niet veel meer van." Met Daniela haar arm ging het goed, dacht ze. Tot na een maand bleek dat die gebroken was. Het leverde haar een botinfectie op en voor altijd een lichte beperking in de beweging van haar hand.

Roïs in het ziekenhuis met verband om haar hoofd.© Eigen foto
Roïs in het ziekenhuis met verband om haar hoofd.

Groot trauma

Opluchting overheerste, maar de hondenbeet veranderde wel voorgoed hun leven. "Het heeft ons allemaal enorme trauma's opgeleverd", zegt Daniela. Zo is haar dochter extreem bang en heeft ze verlatingsangst. Daniela en haar man kampen met enorme angsten. "Op sommige momenten vliegt het trauma ons aan, als een monster dat in een keer bezit van je neemt."

Het gaat steeds wat beter. "Maar ik denk dat we dit nooit helemaal kwijtraken." Ze valt even stil en huilt hoorbaar. "Mijn man zegt soms wel eens tegen me, als ik last heb van m'n arm: je hebt ons kind daarmee gered. Dat is heftig, maar een kleine prijs die ik graag betaalde."

Daniela koestert geen woede tegenover iemand. Ook niet tegenover de hond, die na het incident direct is afgemaakt. "Ook hij is een slachtoffer", zegt ze.

Strengere regels

Ze wil haar verhaal delen omdat ze wil dat er strengere regels komen voor het nemen van een hond. "Ik denk dat mensen veel te makkelijk een hond kunnen krijgen. En dat zorgt voor problemen", zegt ze. "Als je strengere regels hanteert, is dat in het belang van het dier en zal dat uiteindelijk in het belang van de mens zijn. Een hond kan er namelijk niks aan doen dat hij hond is en opgescheept wordt met baasjes die niet weten wat ze doen."

Daniela wil meer bewustwording creëren bij de eigenaren van honden. "Jij bent verantwoordelijk voor hoe zo'n dier zich gedraagt. Dus zoek, voordat je een hond in huis neemt, goed uit of de hond past bij je gezin. Ga ermee op training, zorg dat je goed weet wat de do's en dont's zijn en dat je stresssignalen kan herkennen."

"Als daar meer toezicht op is, zullen de incidenten afnemen."

'Maatregelen te vrijblijvend'

Volgens dierenorganisaties zijn de genomen maatregelen te vrijblijvend. Ze vragen de minister om strengere maatregelen te nemen, omdat ze zich grote zorgen maken om het toenemende aantal bijtincidenten met honden. Zo willen ze dat er een verplicht landelijk registratiesysteem komt voor bijtincidenten. Ook willen dierenorganisaties dat de cursussen die eigenaren van honden nu vrijblijvend kunnen volgen, bijvoorbeeld voordat ze een hond nemen, verplicht worden gesteld. Ze wijzen daarbij op het feit dat het gebrek aan kennis bij de eigenaar een van de belangrijkste risicofactoren is voor het ontstaan van bijtincidenten met honden. 

Lees meer over
HondBijtincident