Van enveloppen onder tafel tot drugshandel: hier worstelen amateurvoetbalclubs mee

Door RTL Nieuws / Maaike Kempes, Jasper Bunskoek en Meike van Roosmalen··Aangepast:
© ANPVan enveloppen onder tafel tot drugshandel: hier worstelen amateurvoetbalclubs mee
De onderwereld in jouw buurt

Voetballers die tv's cadeau krijgen of criminelen die toegang proberen te krijgen tot de businessclub van een voetbalvereniging. Het zijn maar een paar voorbeelden die naar voren komen uit de enquête van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws naar criminele ondermijning in het amateurvoetbal.

Enveloppen met zwart geld

Ruim 70 amateurvoetbalclubs, verspreid over het hele land, zien signalen van criminaliteit op hun vereniging. Voetbalclub RKSV Schijndel zegt eerlijk dat ze flinke problemen hebben gehad. Een paar jaar geleden klopt de Belastingdienst aan: of ze een naheffing wilden betalen. "Er zouden allerlei geldstromen in onze club om gaan die er niet hoorden", vertelt clubsecretaris Benjamin Camdzic.

Er bleken in die tijd allerlei enveloppen onder de tafel naar spelers te gaan. Sponsors probeerden zo met zwart geld de goede spelers bij de club te houden. Bestuurder Camdzic: "We hadden geen verdenkingen van crimineel geld, maar het ging niet helemaal volgens de regels van de Belastingdienst."

Camdzic: "Daar schrokken we heel erg van. Dus we hebben daarna gezegd: we stoppen met betalen van spelers. En dat hebben we geweten." Na die beslissing vertrokken veel betaalde voetballers naar andere clubs, waardoor RKSV Schijndel drie keer degradeerde. 

Die tegenvallende resultaten vonden verschillende mensen binnen de club zo vervelend dat ze toch weer wilden dat spelers betaald zouden worden. "Maar als dat gebeurt, stappen wij als bestuur op", zegt Camdzic

70 voetbalclubs zien signalen van criminaliteit op de vereniging
Lees ook

70 voetbalclubs zien signalen van criminaliteit op de vereniging

Drugshandel in de kantine

Een andere club uit het midden van het land vertelt dat ze ooit een externe kantinebeheerder hadden, waar ze veel twijfels over hadden. De bestuurder van de club wil anoniem blijven omdat hij niet wil dat zijn club negatief in het nieuws komt. Zijn naam is wel bekend bij de redactie.

Die kantinebeheerder leek er allerlei zaakjes bij te hebben, vertelt de directeur. De club had sterke vermoedens dat er ook in drugs gedeald werd. "Het was lastig om er een vinger achter te krijgen. Maar we hebben gezorgd dat we de club zo snel mogelijk in eigen beheer kregen."

Dubieuze geldschieters?

Diezelfde club heeft op dit moment nog moeite met het beheersen van het geld dat in de club om gaat. De bestuurder legt uit: "Op onze club gaat contant geld rond waarvan we niet weten of het wit of zwart is. Je hebt wel onderbuikgevoelens, maar het is lastig om dat uit te spreken."

© ANP

Honderden euro's cash

Een club uit de Randstad zegt ziende blind te zijn: "Spelers krijgen soms flinke bedragen toegestopt. Honderd euro van een sponsor, een paar honderd euro van een supporter. Ze kunnen er goed van leven." 

Volgens de bestuurder zijn zulke betalingen wel ondermijnend voor de club, maar in hoeverre er sprake is van crimineel geld, weet hij niet: "Hoe bewijs je dit? Het is moeilijk aan te pakken."

De club wil deze praktijken binnenkort bespreken op een ledenvergadering. Voor het intern besproken is, wil de club niet met naam en toenaam genoemd worden.

Beeld ter illustratie, niet van genoemde clubs.© ANP
Beeld ter illustratie, niet van genoemde clubs.

Ook matchfixing en grote cadeaus

Uit de enquête blijkt dat clubs met heel veel verschillende problemen te maken hebben. Zo benoemt een club last te hebben van matchfixing. Er zouden bestuursleden van andere clubs zijn die duizenden euro's hebben geboden om verzekerd te zijn van winst. 

Ook zijn er clubs die vertellen dat hun spelers soms flinke sommen geld of cadeaus krijgen, van sponsors of supporters, zodat ze bij die club blijven spelen. Eén bestuurder kwam er pas later achter dat een speler een televisie had gekregen. 

© ANP

Een andere manier die voor criminelen interessant is om invloed uit te oefenen, is via een businessclub. Daar kunnen ze in contact komen met ondernemers en andere invloedrijke figuren uit de omgeving. Zo geeft één club aan dat iemand wil toetreden tot hun businessclub, maar diegene zou mogelijk een drugsgerelateerde achtergrond hebben. 

Beeld ter illustratie, niet van genoemde clubs.© ANP
Beeld ter illustratie, niet van genoemde clubs.

Verantwoording

De vragenlijst is gestuurd naar bestuursleden van 1968 voetbalclubs, verspreid over het hele land en spelend op alle verschillende amateurniveaus. 386 clubs hebben de hele vragenlijst ingevuld.

Met tientallen clubs sprak de onderzoeksredactie uitgebreider. Veel voetbalclubs gaven aan anoniem te willen blijven, meestal omdat ze bang zijn dat het negatieve gevolgen heeft voor hun imago. De namen van de clubs zijn bekend bij de redactie.

Lees meer over
VoetbalCriminaliteitOndermijningNederland