Alternatieve Nobelprijs

Nederlandse wetenschappers winnen prijs voor 350.000 keer kop of munt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNederlandse wetenschappers winnen prijs voor 350.000 keer kop of munt
RTL

Een maand voor de uitreiking van de echte Nobelprijzen zijn gisteren de Ig Nobelprijzen uitgereikt, bedoeld voor 'wetenschap waar mensen eerst misschien om moeten lachen, maar waarvan de resultaten je later aan het denken zetten'. Ook een Nederlands onderzoek viel in de prijzen bij de ceremonie op de prestigieuze universiteit MIT in Amerika.

Eén van de meest in het oog springende winnende onderzoeken werd verricht door Japanse wetenschappers. Zij ontdekten na een reeks experimenten op muizen, ratten en varkens dat deze zoogdieren zuurstof kunnen opnemen via hun anus.

De Japanners begonnen hun onderzoek tijdens de coronapandemie toen veel ziekenhuizen op zoek waren naar apparatuur voor het toedienen van zuurstof bij patiënten met ernstige ademhalingsproblemen. Mogelijk zouden hun bevindingen op termijn ook mensen kunnen helpen.

'Nobelprijzen' voor rectaal alcohol toedienen, kloppende harten en roddelen
Lees ook

'Nobelprijzen' voor rectaal alcohol toedienen, kloppende harten en roddelen

Een van de betrokken onderzoekers zegt gemengde gevoelens te hebben over het winnen van de Ig Nobelprijs, maar hoopt dat het leidt tot toenemende interesse in zijn vakgebied. Op dit moment wordt het onderzoek getest op menselijke vrijwilligers.

Extreme ouderdom

Franse onderzoekers vielen in de prijzen met hun bevindingen over krullen. Hoewel hoofdhaar bij de meeste mensen met de klok mee krult, bleek uit hun onderzoek dat haren op het zuidelijk halfrond meer tegen de klok in draaien. "Ondanks de onmiskenbare irrelevantie van deze studie ben ik ervan overtuigd dat het ontcijferen van patronen in de natuur kan leiden tot belangrijke ontdekkingen", reageerde de onderzoeker. "Vormen bevatten interessante hoeveelheden informatie."

Een ander onderzoek dat in de prijzen viel werd verricht door Britse wetenschappers. Uit hun onderzoek blijkt dat beweringen over extreme ouderdom vaak afkomstig zijn uit gebieden met een gemiddeld kortere levensduur en een historisch gebrek aan geboortecertificaten.

Kop of munt

Er werden prijzen uitgereikt in tien categorieën. De Nederlandse wetenschappers wonnen voor hun onderzoek in de categorie kansberekening. Ze wierpen meer dan 350.000 keer een muntje op om te bepalen welke kant de grootste winkans heeft: kop of munt. Hun onderzoek toonde aan dat de kans ietsjes groter is dat een munt op dezelfde manier weer terechtkomt als dat-ie is opgeworpen. Daarmee bevestigden zij de tot dan toe ongeverifieerde theorie van Persi Diaconis, hoogleraar statistiek aan universiteit van Stanford in de Verenigde Staten.

De echte Nobelprijzen worden van 7 tot en met 14 oktober uitgereikt in Noorwegen en Zweden.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
WetenschapIg Nobelprijs