87 procent

RTL Nieuwspanel: immigratie belangrijkste reden voor stem op Wilders

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Remko de WaalRTL Nieuwspanel: immigratie belangrijkste reden voor stem op Wilders
RTL

Immigratie is voor kiezers die gisteren op de PVV hebben gestemd veruit het belangrijkste thema om voor de partij van Geert Wilders te kiezen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Van de ruim 2500 ondervraagde PVV-stemmers gaf 87 procent aan de immigratiestandpunten van Wilders belangrijk te vinden voor de stem op diens partij.

"We vroegen vandaag aan ruim 2500 PVV-stemmers wat de belangrijkste redenen waren om op die partij te stemmen", zegt RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker, "en de lijst is duidelijk. Het thema 'asiel en immigratie' is met afstand het meest genoemd: 87 procent noemt dat een belangrijke reden."

Wonen en veiligheid

Wilders hamert al jaren op een 'asielstop', een oproep die dus duidelijk weerklank vindt bij zijn achterban.

Andere thema's die voor de PVV-kiezer belangrijk worden gevonden, zijn gezondheidszorg (55 procent vindt dit belangrijk), wonen (51 procent) en veiligheid en criminaliteit (48 procent). "En ook de algemene boodschap van de PVV dat 'Nederland weer van de Nederlanders moet zijn' slaat aan bij de achterban", zegt Rademaker, "dat vond 44 procent belangrijk."

Gematigde Wilders nog steeds omstreden, maar regeren PVV niet uitgesloten
Lees ook

Gematigde Wilders nog steeds omstreden, maar regeren PVV niet uitgesloten

Van alle kiezers is een kwart blij met de uitslag van de verkiezingen. Een grotere groep, 38 procent, is juist ontevreden. 32 procent heeft een minder uitgesproken mening over de uitslag: niet goed en niet slecht.

Van de PVV-kiezers zegt 73 procent blij te zijn met de uitslag. De aanhang van GroenLinks-PvdA baalt daarentegen stevig: 92 procent is niet gelukkig met de resultaten. Kiezers van D66 (88 procent) en Partij voor de Dieren (83 procent) zijn eveneens ronduit ontevreden.

De coalitie die de meeste steun krijgt is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. 65 procent van alle kiezers zou deze combinatie steunen. Een coalitie zonder Wilders is slechts bij 32 procent van alle kiezers populair.

Wilders niet favoriet als premier

Het totale Nieuwspanel werd ook gevraagd of Wilders premier kan worden. Dat levert een opvallende stijging op: twee dagen geleden zag 28 procent van het RTL Nieuwspanel dat nog zitten, nu is dat 49 procent. Daarmee is hij niet het meest populair: Omtzigt (56 procent) en Yeşilgöz (55 procent) krijgen meer steun.

Een meerderheid van de PVV-kiezers zou het accepteren als één van deze kandidaten het nieuwe kabinet gaat leiden, zo lang de PVV er maar onderdeel van uitmaakt.

Verantwoording

Het onderzoek is gehouden op 23 november 2023, onder ruim 13.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 41.000 leden.

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan.

Lees meer over
Gijs RademakerGeert WildersPVVRTL NieuwspanelPublieke opinie