Aanvechten

Geen strafblad meer na affaire Grapperhaus, maar David wil nog meer

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© EditieNLGeen strafblad meer na affaire Grapperhaus, maar David wil nog meer
RTL

De hele Tweede Kamer wil dat je geen strafblad meer krijgt bij een coronaboete. Wat dat betekent voor de mensen die al zo'n vermelding hebben, is nog onduidelijk. Zoals de 21-jarige David. Hij gaat zijn coronaboete aanvechten, helemaal nu minister Grapperhaus zelf ook de fout is ingegaan.

Agenten en boa's hebben tot begin juli in totaal 15.530 coronaboetes uitgedeeld. Vooral aan mensen die niet onvoldoende afstand hebben gehouden. De 21-jarige David uit Zeewolde is er daar één van. "Maar ik vind de boete die ik heb gekregen absoluut niet eerlijk", zegt hij. 

Een coronaboete is geen gewone boete, maar een zogenoemde strafbeschikking. Daardoor moeten mensen niet alleen een boetebedrag betalen van bijna 400 euro, maar krijgen ze ook een strafblad. Zo'n justitiële aantekening is extra balen, want dit kan invloed hebben op het krijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag, die voor sommige banen en stages nodig is. 

Geen strafblad meer

De gehele Tweede Kamer vindt de strafblad-maatregel te ver gaan. Helemaal nu de verantwoordelijk minister Grapperhaus vorige week zelf een coronablunder maakte tijdens zijn bruiloft.

Een motie om de strafbladvermelding te schrappen is vanmiddag door de hele Tweede Kamer aangenomen. 

Minister Grapperhaus wilde daar aanvankelijk niet in meegaan, maar in het debat gisteravond over zijn geloofwaardig na de gepubliceerde bruidsfoto's heeft hij toegezegd hiernaar te gaan kijken. Voor de extremere (gewelds)gevallen, zoals de coronaspugers, blijft het strafblad wel gelden. Tot nu toe hebben 294 mensen zich hier schuldig aan gemaakt.

Woede om boete

De 21-jarige David uit Zeewolde kreeg een paar maanden geleden een coronaboete. Hij heeft dus nu ook een strafblad. Of hij geholpen is met een versoepeling, is nog maar de vraag.

Het kabinet gaat bekijken of de strafbladregel ook met terugwerkende kracht gaat gelden. Maar dat is nog lang niet zeker.

Maatregelen zijn krom 

Voor David staat vast: hij gaat sowieso bezwaar maken tegen zijn coronaboete."Met de administatriekosten erbij, moest ik 400 euro betalen". Totale onzin, vindt hij.

David zou met vrienden met de Thalys naar Parijs gaan en ze werden door een vriend met de auto weggebracht. "We kregen een boete, omdat we niet uit één huishouden kwamen en bij elkaar in de auto zaten. Maar ik ken ze hartstikke goed, we waren allemaal kerngezond. Onze families ook."

Niet alleen bij Grapperhaus ging het fout: coronamissers van buitenlandse politici
Lees ook

Niet alleen bij Grapperhaus ging het fout: coronamissers van buitenlandse politici

David wil zich heus aan de regels houden, maar hij vindt het beleid zo krom als wat. "Op het moment dat ik een verklaring moest afgeven hield de agent geen 1,5 meter afstand. We stonden zo'n 40 centimeter van elkaar af."

Slaat nergens op

De regels zijn krom, vindt hij. "Ik werk ook in de horeca. In de keuken is het ook heel lastig om je aan de 1,5 meter afstand te houden. En de minister die zich nu niet aan de regels houdt terwijl hij verantwoordelijk is. Ik heb me aangemeld bij een advocatenkantoor om hier tegen in bezwaar te gaan."

Helemaal af van de coronaboete

Meerdere oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen helemaal af van de coronaboetes. Maar de minister wil daar niets van weten. 

De minister is wel bereid om te kijken naar de hoogte van de boetes. Die is nu 390 euro. 

Advocaat Jan Visscher vindt dat er überhaupt door alle coronaboetes een streep kan worden getrokken. "Als je verzet instelt tegen je coronaboete dan zou ik zeker deze situatie nu met Grapperhaus naar voren brengen", zegt hij tegen Editie NL. "

Lees meer over
Ferdinand GrapperhausCoronaboete