Kamervoorzitter Martin Bosma niet naar nationale slavernijherdenking
Martin Bosma, de voorzitter van de Tweede Kamer, gaat niet naar de nationale slavernijherdenking op 1 juli. Zijn uitnodiging is ingetrokken door de organisator van de herdenking NiNsee, die eiste dat de PVV'er excuses zou maken.
Vanochtend was er een gesprek met NiNsee en Bosma. In dat gesprek is geconcludeerd dat Bosma niet gaat en dus ook geen krans zal leggen namens de Tweede Kamer. Er was veel protest tegen zijn komst, vanwege zijn uitspraken in het verleden over slavernij.
Slavernijverleden
Een woordvoerder van de Kamervoorzitter bevestigt dat Bosma niet gaat. "De herdenking moet niet over mij gaan, maar over het slavernijverleden", aldus de Kamervoorzitter in een persverklaring.
"Blijkbaar is de heer Bosma niet in staat de opvatting van de Tweede Kamer tot de zijne te maken", reageert Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. De herdenking is in de hoofdstad, bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark.
Halsema rekent erop dat er een vervanger zal komen voor Bosma. "Dat de huidige Kamervoorzitter blijvende moeite heeft met de nationale herdenking, daarvan mag de herdenking niet de dupe worden", aldus de burgemeester.
Het demissionaire kabinet-Rutte IV stuurt - de laatste dag voordat kabinet-Schoof aantreedt - een flinke delegatie naar herdenking. Op deze manier willen de bewindslieden het belang van de herdenking 'onderstrepen', zegt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).
Bosma: 'Slavernijgedram'
In zijn periode als lid van de Tweede Kamer zei Bosma onder meer dat hij 'knettergek' werd van alle aandacht voor het slavernijverleden van Nederland. Verder wilde hij dat de excuses teruggedraaid zouden worden die de staat en koning Willem-Alexander maakten voor de rol van overheid en koningshuis in de slavernij.
"Ik wil niet bewust gemaakt worden. Stop daarmee. Ik weet genoeg", zei hij tijdens een debat eind januari 2023 met minister Hanke Bruins Slot over de excuses van de staat. "Het slavernijgedram is al jaren aan de gang."
"3FM was jarenlang een 'Black Lives Matter'-zender. Via de NPO gaat het al jarenlang over slavernij. Het barst van de theaterstukken over
de slavernij. In kranten gaat het maar door over slavernij", aldus Bosma tijdens het debat. "Nu weten we het wel!"
Slavernijmuseum is 'leugenparadijs'
"En dan gaat de minister er nog eens overheen beuken en ons ermee in het gezicht slaan om ons maar bewuster te maken van wat heel Nederland al weet", vervolgde hij zijn betoog in de Tweede Kamer. "Het is 200 miljoen aan propaganda en indoctrinatie. Nederland weet het nu wel. Stop ermee, stop ermee, stop ermee!"
Over slavenleiders als Tula, die het kabinet dit herdenkingsjaar uitriep tot 'held van ons allemaal', zei Bosma: "Wie zijn er nog wel helden? Blijkbaar de racistische moordenaars van baby's, van kleuters, van onderwijzers. Die krijgen straks een ereplekje in het leugenpaleis dat het slavernijmuseum gaat heten."