Er is begrip voor stakend NS-personeel, maar: 'Het mag nu wel klaar zijn met alle treinen stilleggen'

Vandaag staakt het NS-personeel voor de derde keer in een week, waardoor het grootste deel van de treinen in Nederland stil komen te liggen. Op zich is er begrip voor het actievoerende personeel, maar de meeste reizigers vinden wel dat het nu klaar moet zijn met staken. Ze vinden de impact te groot, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel.
Het NS-personeel staakt, omdat de onderhandelingen voor een nieuwe CAO zijn vastgelopen en daardoor rijden in grote delen van Nederland geen NS-treinen. Vorige week vrijdag en afgelopen dinsdag waren er ook stakingen die het treinverkeer verstoorden. Het personeel wil 6 procent loonsverhoging, de NS zegt niet meer te kunnen bieden dan 2,55 procent.
Een meerderheid (57 procent) van de mensen die regelmatig met de trein reizen, snapt dat er gestaakt wordt. "De werkdruk is te hoog en ze krijgen vaak te maken met agressie", zegt een deelnemer. "Ze hebben een grote verantwoordelijkheid in de trein en daar mag best een beter salaris tegenover staan."
Een kleinere groep (42 procent) kan er geen begrip voor opbrengen. "Volgens mij verdienen ze best behoorlijk, zeker vergeleken met andere beroepsgroepen: in de zorg heb je meer verantwoordelijkheid en verdien je minder", vindt iemand in het onderzoek.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Kan het niet anders?
De manier van staken kan op minder begrip rekenen: mensen vinden dat het personeel ook op andere manieren had kunnen staken, zodat de impact van de acties minder groot was geweest. Ze stellen bijvoorbeeld voor om publieksvriendelijk actie te voeren, bijvoorbeeld door 'de poortjes open te zetten' en niemand te controleren, zodat mensen gratis kunnen reizen: "Daar heeft de NS écht last van, en de reiziger niet", aldus een deelnemer.
Van de mensen in het onderzoek heeft een kwart last gehad van de stakingen. Ze moesten een ander vervoermiddel pakken of konden helemaal niet reizen. Ook mensen die het ov niet gebruiken hadden last van de stakingen: zij merkten dat het op de weg een stuk drukker was.
Veel deelnemers noemen de tentamenperiode waar veel studenten op dit moment in zitten. Ouders moesten kinderen naar een school of universiteit brengen, omdat er geen andere optie was om daar te komen. Anderen moesten dure taxi’s of hotelovernachtingen boeken, om hun vlucht niet te missen. En er zijn zelfs mensen die een of meerdere vrije dagen hebben opgenomen, omdat thuiswerken geen optie was en ze geen ander vervoer hadden.
'Stop met staken'
Als er na de staking van vandaag nog geen resultaat is geboekt, willen de vakbonden na het weekend opnieuw staken. Bij eerdere stakingen in het openbaar vervoer greep de rechter in: dan mocht er bijvoorbeeld niet gestaakt worden in de spits (van 6:30 tot 9:00 uur en van 16:00 tot 18:30 uur) of rondom Schiphol.
Zes op de tien deelnemers vinden dat het nu klaar moet zijn met de stakingen die het treinverkeer hinderen. "Het raakt te veel mensen die niet altijd een alternatief hebben. Een dag staken is oké, maar nu moet het afgelopen zijn. Dit lijkt op reizigers pesten in plaats van staken”, legt een deelnemer uit. Een derde vindt dat ze best door mogen gaan met staken, maar een deel daarvan zegt wel dat ze dat niet meer mogen doen tijdens de spitsuren.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Verantwoording
De peiling is uitgevoerd op 12 en 13 juni onder ruim 24.000 leden van het RTL Nieuwspanel, onder wie ruim 5.500 mensen die regelmatig met de trein reizen. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 59.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!