Voortbestaan op het spel

Klok tikt voor financiering Blokker, nog zes weken de tijd

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKlok tikt voor financiering Blokker, nog zes weken de tijd
RTL

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van de winkelketens Blokker en Intertoys, heeft nog zes weken om geld op te halen. Als die deadline niet wordt gehaald, kan het voortbestaan van het bedrijf in gevaar komen.

Dat blijkt uit de meest recente jaarrekening van het retailbedrijf, dat in 2019 werd overgenomen van de familie Blokker door investeerder Michiel Witteveen.

Continuïteit

"We zijn op dit moment actief bezig met de herfinanciering van Blokker om de continuïteit zeker te stellen", bevestigt bestuursvoorzitter Ynse Stapert tegen RTL Z. Het bedrijf werkt daarbij samen met een team specialisten van adviesbureau EY. "Op basis van de constructieve voorstellen en gesprekken met mogelijke financiers hebben we er nog steeds alle vertrouwen in dat dit gaat lukken."

Met welke potentiële geldschieters het bedrijf praat en of de familie Blokker en eigenaar Michiel Witteveen daartoe behoren, wil Stapert niet zeggen. "Inhoudelijk kunnen we nu niet ingaan op de gesprekken, en met wie die worden gevoerd." Wel bevestigt hij dat het bedrijf snel een financieringsdeal wil sluiten. "We streven naar afronding binnen een maand."

Geld nodig

Begin februari meldde Mirage Retail Group dat het bedrijf wegens de mislukte verkoop van speelgoedketen Intertoys op een andere manier geld moest ophalen. Destijds stelde Stapert in NRC Handelsblad dat er geen harde deadline aan de financiering was verbonden. "Wij streven ernaar om dit eind mei rond te hebben", zei hij toen.

Verkoop Intertoys mislukt, Blokker-concern op zwart zaad
Lees ook

Verkoop Intertoys mislukt, Blokker-concern op zwart zaad

In de jaarrekening is iets anders te lezen. Bedrijven waarvan het voortbestaan niet gegarandeerd is, moeten in hun jaarlijkse financiële rapport uitleggen waarom zij denken dat zij toch het hoofd boven water kunnen houden.

Deadline

In de daarvoor bedoelde passage schrijft Mirage dat het bedrijf 'aanvullende financiering in het eerste kwartaal van het boekjaar nodig heeft, om zijn activiteiten te kunnen voortzetten'. Omdat het boekjaar bij Mirage eind januari afloopt, verloopt die termijn eind april, over zes weken.

Gezien die formulering en de opname in de zogenoemde 'going concern'-passage lijkt er dus wel degelijk sprake van een vrij harde deadline, en een termijn die een maand eerder afloopt dan begin februari gezegd.

Coronaschulden

In de passage over de continuïteit van de onderneming staat ook dat Mirage met de fiscus onderhandelt over de aflossing van de belastingschulden die zijn ontstaan in de coronaperiode. "Het bedrijf is afhankelijk van de Belastingdienst voor het verlenen van uitstel van betaling van deze schulden."

Volgens het verslag bedroeg de coronaschuld eind 2022 nog 73 miljoen euro. Topman Ynse Stapert zegt dat de schuldenlast inmiddels is afgebouwd tot 28 miljoen. Of dat het gevolg is van aflossingen of kwijtschelding, zegt hij niet. "De gesprekken met de belastingdienst over een betalingsregeling zijn in een afrondende fase."

Goedkeuring accountant

KPMG, de externe accountant van Mirage Retail Group, heeft de jaarstukken over 2022 nog steeds niet goedgekeurd. Ook dat verwacht het bedrijf binnenkort rond te hebben. "De werkzaamheden van KPMG zijn inmiddels zo goed als klaar. We verwachten dat de goedkeurende verklaring op korte termijn zal worden ondertekend en afgegeven."

Lees meer over
Ynse StapertMichiel WitteveenFamilie BlokkerMirage Retail GroupBlokkerIntertoysRetailZ link in bio