Door Europese acties

Adema hoopt op meer begrip in Brussel voor Nederlandse boer

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Venema MediaAdema hoopt op meer begrip in Brussel voor Nederlandse boer
RTL

Demissionair minister Piet Adema (Landbouw) hoopt dat de acties van boeren in andere Europese landen ertoe leiden dat er in Brussel meer begrip ontstaat voor de problemen van Nederlandse boeren. Hij is met de boerenorganisaties in gesprek en wil binnenkort in Brussel onder meer pleiten voor soepeler mestregels.

De Nederlandse boeren mochten tot voor kort meer mest uitrijden dan boeren in andere landen. Maar omdat de waterkwaliteit in Nederland al jaren slecht is en er te weinig aan is gedaan, wordt de hoeveelheid extra mest die mag worden uitgereden, afgebouwd. Daar hebben de boeren nu veel last van. Ze moeten mest laten afvoeren en dat kost veel geld.

Boeren claimen grond Erna om mest uit te rijden: 'Ze zijn van God los'
Lees ook

Boeren claimen grond Erna om mest uit te rijden: 'Ze zijn van God los'

Stapeling regels

Voor aanvang van de ministerraad vanochtend zei Adema dat in Europa sprake is van een stapeling van regels voor boeren. Dat hij pleit voor meer ruimte voor de Nederlandse boeren wil niet zeggen dat hij Europees opgelegde doelen op het gebied van milieu en klimaat naast zich neer wil leggen: "Ook de boeren willen die doelen halen", zei hij. Hij vindt ook dat het noodzakelijk is dat de waterkwaliteit in ons land verbetert. 

Boerenprotesten

Hoewel Adema het niet met zoveel woorden zei, is duidelijk dat hij niet ongelukkig is met de boerenprotesten in Duitsland, Frankrijk en België. In Nederland waren die acties er al veel eerder, onder meer vanwege de stikstofproblematiek. "In Brussel zien ze nu dat niet alleen de Nederlandse boeren met problemen te maken hebben", zei hij.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Piet AdemaMinisterie van Landbouw, Natuur en VoedselkwaliteitBoerenprotestMestproblematiekNederlandFrankrijkDuitslandBelgië