Mentale gezondheid

Amalia open over bezoek aan psycholoog: 'Kan anderen net dat zetje geven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAmalia open over bezoek aan psycholoog: 'Kan anderen net dat zetje geven'
RTL

Prinses Amalia praat regelmatig met een psycholoog en vindt het geen taboe om dat in het openbaar te zeggen. Dat vertelt ze in het boek dat is uitgebracht ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. "Haar openheid kan iemand net even dat zetje geven om ook een gesprek aan te gaan."

In het boek is de kroonprinses open over een hoop zaken: de band met haar ouders, haar toekomst als koningin en de liefde. Maar ook over mentale gezondheid. Zo vertelt ze dat ze als kind een paar keer heeft gepraat met een kinderpsycholoog. Ook als bijna-volwassene zoekt ze nog steeds weleens het advies van een professional.

"Ik vind het geen taboe", zegt ze daarover. "Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar."

Kroonprinses Amalia legde zich op haar veertiende neer bij haar toekomst
Lees ook

Kroonprinses Amalia legde zich op haar veertiende neer bij haar toekomst

Dat Amalia zich hierover uitspreekt, levert haar positieve reacties op. "Wat goed dat Amalia vertelt dat ze af en toe een psycholoog ziet. Mentale issues kunnen iedereen overkomen, dit helpt het taboe te doorbreken!", schrijft een twitteraar. "Mega interessant dat zij echt ook een psycholoog bezoekt en gewoon echt open is over alles", schrijft een ander.

Ook psychologen zijn blij met de aandacht die de prinses aan het onderwerp geeft. "Ik vind het heel goed dat zij zich uitspreekt en zegt: voor mij is dit heel normaal", zegt Gijs Coppens, GZ-psycholoog en oprichter van online platform OpenUp. "Aandacht voor mentale gezondheid en je innerlijke wereld is een belangrijk proces. Daar kan prinses Amalia een voortrekker in zijn, door te laten zien dat het eigenlijk heel normaal is om eens een keer over jezelf te praten. Sterker nog: het helpt je ook vooruit."

De Prinses van Oranje en Claudia de Breij, die het boek schreef.© RVD – H.K.H. de Prinses van Oranje
De Prinses van Oranje en Claudia de Breij, die het boek schreef.

'Veel winst te behalen'

Dat een publiek figuur als zij zo open is over mentale gezondheid en naar een psycholoog gaan, is volgens Coppens heel belangrijk. "Dat kan anderen net even dat zetje geven, over de streep helpen om bijvoorbeeld ook een gesprek aan te gaan. Of wellicht dat het juist het gesprek aan de keukentafel op mentale gezondheid brengt. Er is veel winst te halen."

Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna 40 procent van de Nederlanders ooit een psychische stoornis krijgt, zegt hij. "Dat betekent dat we allemaal wel een broer, zus, neef of nicht kennen die het moeilijk heeft in een bepaalde fase. En in die zin denk ik dat het heel goed is dat zij aangeeft: dat is bij iedere familie zo, ook bij ons."

Anderen inspireren

In het boek refereert de prinses ook aan haar tante Inés Zorreguieta, de jongere zus van koningin Máxima. "Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal", zegt Amalia, "zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd." Inés Zorreguieta worstelde jarenlang met psychische problemen en maakte in 2018 een einde aan haar leven.

Het boek is volgens Coppens een goed moment om het te hebben over mentale gezondheid in onze maatschappij. "Je hebt kartrekkers als zij nodig die laten zien: zo kan het ook. De gesprekken die Amalia voert met een psycholoog, verdiepen haar. Dat kan ze weer laten zien in de maatschappij en daarmee kan ze anderen inspireren. Dus het is heel goed dat zij deze boodschap brengt."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

In 2019 sprak RTL Nieuws op Koningsdag met prinses Amalia. "Het is af en toe nog onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is", zei ze toen.
Lees meer over
Prinses AmaliaKoningin MáximaMentale gezondheidPsychologieGezondheidKoningshuisLink in bio