'Belangrijke puzzelstukken ontbreken'

Anne Frank Stichting: nader onderzoek nodig naar verraad notaris

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAnne Frank Stichting: nader onderzoek nodig naar verraad notaris
RTL

Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, vindt dat 'nader onderzoek nodig is' naar de theorie dat Anne Frank zou zijn verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh. "Je moet heel erg oppassen met iemand de geschiedenis insturen als verrader van Anne Frank als je daar geen 100 of 200 procent zekerheid over hebt."

Uit jarenlang onderzoek door een internationaal coldcaseteam zou blijken dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh onderduikers, onder wie Anne Frank, zou hebben verklikt om zichzelf en zijn gezin te redden. Dat schreven verschillende media eerder vandaag. 

'Belangrijke puzzelstukken ontbreken'

Morgen komt het boek Het verraad van Anne Frank uit, geschreven door Rosemary Sullivan. Daarin stellen onderzoekers dat de Amsterdamse notaris onderduikadressen deelde met de Duitse bezetter. Sluitend bewijs voor deze theorie is er dus niet.

Leopold noemt het onderzoek van het coldcaseteam 'heel goed en zorgvuldig' maar volgens hem ontbreken de belangrijke puzzelstukken nog.

Coldcaseteam: 'Anne Frank werd waarschijnlijk verraden door Joodse notaris'
Lees ook

Coldcaseteam: 'Anne Frank werd waarschijnlijk verraden door Joodse notaris'

Een van de bewijzen is een anoniem briefje dat vader Otto Frank kort na de oorlog zou hebben gehad. Daarin stond dat deze notaris de schuilplaats van Frank had gedeeld met de Duitsers en dat er meer adressen door hem werden gedeeld. Een kopie van dit briefje vonden onderzoekers in het familiearchief van een politieagent.

'Bijzonder'

Leopold noemt de vondst van de kopie van het briefje 'bijzonder'. Maar hij heeft ook veel vragen. "Waar is het origineel? Wie heeft het geschreven en met welke intentie?"

Ook heeft de algemeen directeur veel vragen over de vermeende lijst met onderduikadressen die Van den Bergh via de Joodse Raad, waar hij lid van was, mogelijk in bezit zou hebben gehad en zou hebben gedeeld met de Duitsers. "We weten het bestaan ervan niet zeker en dus ook niet of hij die in bezit had."

Lees meer over
Anne FrankAnne FrankstichtingTweede WereldoorlogJodendomNederland