Al 2,5 jaar

'Belastingdienst doet niets met tienduizenden tips over fraude'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg'Belastingdienst doet niets met tienduizenden tips over fraude'
RTL

Al 2,5 jaar doet de Belastingdienst niets met tips die binnenkomen over eventuele fraude. Daardoor liggen er nu ruim 25.000 onbehandelde tips op de plank. In sommige gevallen zou het gaan om miljoenen euro's belastingontduiking.

Dat melden bronnen aan NRC. Een ingewijde stelt dat het om tienduizenden tips gaat. Een tipgever die mogelijk een miljoenenfraude op het spoor was, zegt tegen de krant dat de Belastingdienst de fraudemelding niet in behandeling wilde nemen.

Zwarte lijst

Het ging allemaal mis door het fraudesysteem Fraude Signalering Voorziening (FSV), dat van 2012 tot 2020 werd gebruikt en door RTL Nieuws en Trouw werd onthuld.

Het systeem verwerkte mogelijke fraude van een kwart miljoen Nederlanders en fungeerde als een zwarte lijst van mogelijke fraudeurs. Dit voorjaar kreeg de Belastingdienst een recordboete van 3,7 miljoen euro vanwege de illegale en stelselmatige verwerking van persoonsgegevens van burgers via het FSV.

Belastingdienst krijgt recordboete privacywaakhond wegens zwarte lijst
Lees ook

Belastingdienst krijgt recordboete privacywaakhond wegens zwarte lijst

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oordeelde keihard over het systeem: "Dit heeft duizenden mensen negatief geraakt. Eens een vermoeden van fraude, voor altijd een fraudeur".

Fraudesignalen 'niet langer behandeld'

Vanwege een 'ernstige schending' van de privacywet mocht de belastingdienst het fraudesysteem FSV niet langer gebruiken. Waarom er tussen 2020 en nu niets gebeurd is om tips over fraude wél te kunnen behandelen, wil de Belastingdienst niet zeggen.

Wel zegt een woordvoerder tegen NRC dat 'fraudesignalen sinds het stopzetten van FSV niet langer worden behandeld'.

Nieuwe applicatie voldoet niet

Volgens NRC voldoet een nieuwe applicatie van de Belastingdienst nog altijd niet aan de privacywetgeving. Hoelang het nog gaat duren voordat dit wel zo is, blijft onduidelijk. Deze zomer oordeelde de AP nog dat 'grote stappen' nodig zijn voordat de applicatie 'rechtmatig, behoorlijk en transparant' is, schrijft de krant. 

De Belastingdienst zegt in de tussentijd andere manieren te hebben om fraude op te sporen. De dienst noemt bijvoorbeeld de controle van belastingaangiftes en de inzet van speciale fraudeteams. 

Lees meer over
BelastingBelastingfraude