Vrijheid tijdens reis

Amalia wilde normaal studentenleven: 'Heb het heel moeilijk met bedreigingen'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
RTL

Prinses Amalia zou willen dat de bedreigingen aan haar adres stoppen. 'Ik ging mijn studententijd in met de gedachte te gaan doen wat studenten doen. De realiteit was helaas allesbehalve dat', zei Amalia vannacht op Sint-Maarten tegen journalisten. 'Ik ga heel erg eerlijk zijn. Ik heb het er nog steeds heel erg moeilijk mee.'

De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima praatte op de laatste dag van haar kennismakingsreis in de Cariben over de bedreigingen. Ze gaat door een moeilijke tijd, vertelde ze aan journalisten.

'Ik mis het normale leven van een student'

Vorig jaar werd bekend dat Amalia wordt bedreigd en daardoor niet in Amsterdam kan wonen. Ze stond toen op het punt om naar de hoofdstad te verhuizen, maar woont nog altijd thuis.

Dreiging Amalia kan lang aanhouden: 'Valt niet tegenop te beveiligen'
Lees ook

Dreiging Amalia kan lang aanhouden: 'Valt niet tegenop te beveiligen'

Wat de prinses vooral mist, is 'het normale leven van een student'. Ook noemde ze bijvoorbeeld het zomaar binnengaan van 'een winkeltje'.

Extra genoten van Cariben

Ze zei dat ze extra genoten heeft van de tijd op de Caribische eilanden. Tijdens de reis met haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, kreeg ze haar vrijheid een beetje terug. Ze heeft naar eigen zeggen een 'prachtige tijd' gehad, zoals ook te zien op deze video:

Op Aruba werden de Oranjes feestelijk uitgezwaaid onder begeleiding van Caribische muziek.

"Ik wil echt enorm mijn dankbaarheid uitspreken over alle steun van zowel vrienden en familie, maar ook vanuit alle delen van Nederland en dus ook het Caribisch gebied", zei de prinses.

In buitenland studeren?

Amalia ging niet in op de vraag van een journalist of studeren in het buitenland een optie is, ze studeert naar eigen zeggen nog steeds aan de Universiteit van Amsterdam.

Willem-Alexander: beveiliging aan experts overlaten

Koning Willem-Alexander heeft zich tijdens het bezoek aan het Caribisch deel van Nederland geen extra zorgen gemaakt om de veiligheid van zijn dochter. 

"Zelf ben ik geen expert op het gebied van beveiliging", zei Willem-Alexander tegen de pers. "Dus als ik me er zorgen om ga maken, maak ik me zorgen over iets waar ik geen expertise in heb. Dus dat laat ik aan degenen over die zeggen: je kan daar veilig rondlopen. Op dat moment denk ik daar helemaal niet over na."

De Rijksvoorlichtingsdienst, de politie en het Openbaar Ministerie doen geen uitspraken over de beveiliging van de prinses van Oranje. De beveiliging op de Caribische eilanden die de koninklijke familie bezocht leek volgens persbureau ANP flink opgeschroefd tijdens de reis.

Bekijk hier de video van Amalia waarin ze zegt het moeilijk te hebben met de bedreigingen:

Lees meer over
Prinses AmaliaKoning Willem-AlexanderKoningin MáximaKoningshuisBedreigingLink in bioSint-Maarten