GL-PvdA en ChristenUnie willen samen begroting voor miljarden vertimmeren
Coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks-PvdA willen de begroting voor volgend jaar voor ruim 2 miljard euro verbouwen. De partijen willen onder meer dat het minimumloon wordt verhoogd en de prijsstijgingen in het openbaar vervoer ongedaan worden gemaakt.
Die begroting van het demissionaire kabinet wordt dinsdag, op Prinsjesdag, gepresenteerd. Tijdens Algemene Politieke Beschouwingen, de dagen daarna, kan de Tweede Kamer aanpassingen doen.
ChristenUnie en GroenLinks-PvdA hebben besloten samen te werken en kondigen hun plannen voor die aanpassingen nu al aan. Zo willen ze dat het minimumloon vanaf volgend jaar met 2,5 procent wordt verhoogd, naar 14 euro per uur. "Dat is de eerste stap in een veel grotere beweging die we willen gaan maken, want het minimumloon moet fors omhoog”, zegt Jesse Klaver, namens GroenLinks-PvdA.
Bestaanszekerheid
De AOW en andere gekoppelde uitkeringen stijgen mee met de verhoging van het minimumloon. Volgens Klaver heeft het plan een grote kans van slagen. "We denken dat er een brede meerderheid is in het parlement. Want alle partijen spreken over bestaanszekerheid, de verkiezingsprogramma’s staan er vol van."
ChristenUnie en GroenLinks-PvdA willen ook dat mensen die in de bijstand terechtkomen, niet direct hun huis en auto hoeven te verkopen. Als het aan de partijen ligt, wordt de auto helemaal uitgezonderd van de vermogenstoets, en de eigen woning de eerste vijf jaar.
Daarnaast maken de partijen geld vrij om het openbaar vervoer betaalbaar te houden. Ze willen de prijsstijgingen terugdraaien die er dit jaar komen in het regionale ov en de NS. En er komt structureel geld bij om regionale buslijnen en andere verbindingen overeind te houden.
Want ChristenUnie-leider Mirjam Bikker ziet steeds meer busverbindingen omvallen. "Dat mensen 's avonds niet meer de bus kunnen pakken en dat het steeds duurder wordt." Daar wil ze iets aan doen. "Wij zeggen; maak nu geld vrij zodat busvoorzieningen niet wegvallen en het kaartje ook nog een beetje betaalbaar blijft."
Betalen
De plannen van GroenLinks-PvdA en ChristenUnie kosten ruim 2,4 miljard euro. De partijen financieren dat onder meer door de bankenbelasting en de vennootschapsbelasting te verhogen.
Dat is volgens de twee partijen gerechtvaardigd omdat banken en multinationals het afgelopen jaar hoge winsten boekten.