Door Netflix-hit

Scholieren met spijt van aanmaken roddelkanalen bellen Kindertelefoon

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte/ Richard BrockenScholieren met spijt van aanmaken roddelkanalen bellen Kindertelefoon
RTL

Ook bij de Kindertelefoon merken ze de opmars van de school-juicekanalen. In de afgelopen week hebben zich al meerdere kinderen gemeld vanwege de pesterijen op TikTok. Het gaat niet alleen om slachtoffers, maar ook om scholieren 'die overwegen een account aan te maken of spijt hebben van hun acties op TikTok'.

Een 15 jaar oude Amerikaanse serie, waarin een roddelblog centraal staat, zorgt aan het begin van dit schooljaar voor onrust op Nederlandse scholen. 'Gossip Girl' lijkt Nederlandse scholieren te inspireren om roddelkanalen op TikTok te beginnen, meldden we eerder deze week al.

Roddels de wereld in

De serie – die stamt uit 2007 maar sinds kort weer op Netflix te zien is – draait om een anonieme blogger die roddels verspreidt over leerlingen op een privéschool in New York. Inmiddels worden dit soort roddels ook in Nederland op TikTok de wereld in geslingerd.

Organisatie Helpwanted liet deze week al weten dat ze meldingen krijgen van docenten die met foto's en (een deel van) hun naam worden genoemd, tot verhalen over seksualiteit van leerlingen.

Inmiddels komen ook bij de Kindertelefoon belletjes binnen over de TikTok-kanalen. Directeur Roline de Wilde spreekt van zorgelijke signalen.

Tientallen meldingen over school-juicekanalen op TikTok: 'Heel lastig om hier iets tegen te doen'
Lees ook

Tientallen meldingen over school-juicekanalen op TikTok: 'Heel lastig om hier iets tegen te doen'

Medewerkers van de Kindertelefoon hebben in de afgelopen week volgens De Wilde gesproken met kinderen die een roddelaccount hebben aangemaakt of zo'n account willen aanmaken. Zij overzien hun actie vaak niet, ziet de Kindertelefoon-directeur. 

'Vast in groepsproces'

Het is van belang om met hen in gesprek te blijven, zegt ze. "We merken bij kinderen die pesten regelmatig dat ze vastzitten in een groepsproces, waar ze niet zelfstandig uit komen. Onze vrijwilligers bespreken met kinderen de gevolgen en tegelijkertijd proberen we ze te motiveren om in gesprek te gaan met iemand in hun omgeving die ze vertrouwen."

Met kinderen die online worden gepest denkt de Kindertelefoon mee over een volgende stap. "Ook wijzen we kinderen in het geval van online pesten via #GossipGirl op organisaties als HelpWanted, die in sommige gevallen kunnen helpen de content offline te halen."

Veel gesprekken over pesten

Bij de Kindertelefoon is pesten in het algemeen al jarenlang een veelbesproken thema. Het afgelopen jaar nam het aantal gesprekken hierover bij de hulplijn toe van 65 naar 85 per dag, meldt de Kindertelefoon.

Lees meer over
TikTokPestenOpvoedingOnline privacyKind