Faillissementsaanvragen weer behandeld

Big Bazar dichter bij ondergang: rechter wijst verzoek OR af

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegBig Bazar dichter bij ondergang: rechter wijst verzoek OR af
RTL

Een faillissement van Big Bazar lijkt dichterbij. De rechter heeft het verzoek van de Ondernemingsraad van de koopjesketen om een deskundige te benoemen die een oplossing moest zoeken voor de schulden, afgewezen. Dat betekent dat de in totaal meer dan tien faillissementsaanvragen weer kunnen worden behandeld.

De uitspraak van de rechter betekent ook dat Big Bazar niet meer tijd krijgt (de zogeheten afkoelingsperiode) om een uitweg uit de schulden te zoeken.

Big Bazar had extra geld nodig om de lopende verplichtingen te voldoen, maar het is niet gelukt die extra financiering te regelen.

Koopjesketen Big Bazar moest Action verslaan, maar staat nu op rand afgrond
Lees ook

Koopjesketen Big Bazar moest Action verslaan, maar staat nu op rand afgrond

Nu het verzoek van de Ondernemingsraad door de rechter is afgewezen, en er geen afkoelingsperiode komt, lijkt de weg vrij voor de rechter om de faillissementsverzoeken te gaan behandelen.

Maar de rechtbank in Amsterdam, waar verschillende verzoeken zijn ingediend, kan nog geen datum noemen waarop het eerste verzoek zal worden behandeld.

Valreep

Vorige week dinsdag leek het doek al te vallen voor Big Bazar. De rechter in Amsterdam was toen al begonnen een faillissementsaanvraag te behandelen, maar die behandeling werd geschorst.

Op de valreep probeerde de Ondernemingsraad (OR) van Big Bazar namelijk nog tijd te kopen. De OR wilde een herstructureringsdeskundige die zou moeten helpen om met de schuldeisers tot een akkoord te komen.

Schulden

Big Bazar heeft een schuld van bijna 30 miljoen euro bij leveranciers en de Belastingdienst. Daar komen achterstallige huren van de winkels nog bij. Hoeveel dat is, is niet bekendgemaakt.

De afgelopen tijd werd duidelijk dat Big Bazar er slecht voorstond. Sommige leveranciers wachten al sinds eind vorig jaar op hun geld en een aantal huurders heeft sinds het voorjaar niet betaald gekregen. Medewerkers kregen hun geld over augustus te laat. 

In een filmpje op Tiktok stak een medewerker de draak met halfvolle en zelfs lege schappen, de vuilcontainer die al twee weken niet was opgehaald (de ophaaldienst is niet betaald) en lekkages in de winkel.

Niet meer bevoorraad

In een video voor leidinggevenden erkende eigenaar en directeur Heerke Kooistra dat er lege vakken waren. Hij schermde wel met eigen producten, tegen 'ongekend lage prijzen', die meer dan 20 Chinese producenten voor Big Bazar zouden maken.

Maar daar is nog niets van te zien in de winkels. Sterker nog, op het intranet van de keten verscheen onlangs de mededeling dat vrachten die week niet uitgeleverd zouden worden, maar 'opgespaard' tot een week later. Dat om kosten te besparen. Maar nu wordt er 'tot nader order' zelfs helemaal geen vracht meer geleverd bij de winkels.

Steeds minder winkels

Het aantal winkels is vooral de laatste weken flink gedaald. Begin dit jaar waren het er nog zo'n 130, maar inmiddels staan er op de site nog maar 100 filialen.

Big Bazar moet van de rechter ook filialen ontruimen. Maandag werd een vonnis gepubliceerd waarin Big Bazar een pand dat het van Ahold huurt moet ontruimen. Gezien de hoogte van de huur, gaat het om één van de belangrijkste vestigingen van Big Bazar. Mogelijk gaat het om die in Muiden.

Rechter wees eerder verzoek al af

Het verzoek van de OR om een herstructuctureringsdeskundige was opmerkelijk, omdat een dag voor het verzoek de rechtbank in Leeuwarden nog een verzoek van Big Bazar zelf om meer tijd om tot een akkoord met schuldeisers te komen afwees. De winkelketen vroeg om een zogeheten afkoelingsperiode van twee weken.

Maar de rechter in Leeuwarden vreesde toen dat er tijdens een afkoelingsperiode nog meer schulden zouden ontstaan. Verder dacht de rechter dat die gevraagde afkoelingsperiode van twee weken 'volstrekt onvoldoende' zou zijn om tot een akkoord met schuldeisers te komen.

De rechter liet destijds ook weten er weinig vertrouwen in te hebben dat Big Bazar een oplossing kan vinden om uit de problemen te komen.

België

Big Bazar maakte vorige week bekend de elf Belgische winkels te willen verkopen. Dat zou circa 3,5 miljoen euro moeten opleveren. Big Bazar hoopte zo dat de rechter zou instemmen met het verzoek van de Ondernemingsraad om de keten meer tijd te geven om uit de financiële problemen te komen en een faillissement te voorkomen.

Dat geld zal vóór woensdag en bij voorkeur op maandag binnen moeten zijn, zei Oscar van Oorschot, advocaat van Big Bazar, vrijdag nog. Dan zou de rechter dat nog kunnen meenemen in het besluit. Maar in de tussentijd is er niet niet naar buiten gebracht dat de verkoop gelukt is.

Volgens Van Oorschot is er wel een koper, maar die heeft nog niet betaald. Of die koper de 3,5 miljoen euro die Big Bazar eerder noemde ook wil betalen zegt Van Oorschot niet te weten, "maar er zal een substantieel bedrag uit voortvloeien."

We hebben nu twee keuzes, zegt Van Oorschot. "We kunnen de handdoek in de ringen gooien, dat betekent en faillissement, of we kunnen toch gaan kijken of er een andere mogelijkheid is om te voorkomen dat er een faillissement is."

Lees meer over
Big BazarWinkelenDetailhandelRetailFaillissement