Voetbal

Blatter en Platini vrijgesproken in fraudezaak

Door Patrick Leemans··Aangepast:
Blatter en Platini vrijgesproken in fraudezaak
RTL

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en ex-UEFA-preses Michel Platini zijn door een Zwitserse rechtbank vrijgesproken van beschuldigingen van fraude. Het Zwitserse Openbaar Ministerie had een jaar en acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen het duo. Beiden werden verdacht van het uitvoeren van een verdachte transactie.

Fransman Platini heeft in 2011 als bestuurder van de Europese voetbalunie UEFA een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro ontvangen. Volgens de Zwitser Blatter had Platini daar recht op vanwege verrichte werkzaamheden.

Volgens het OM hadden beiden daarmee de FIFA opgelicht. De federale rechtbank in Bellinzona heeft nu uitspraak gedaan in deze zaak, die de carrières van beide bestuurders heeft geruïneerd.

Lorenz Erni, advocaat van Blatter, pleitte vorige week vrijdag voor de Zwitserse rechtbank al voor vrijspraak.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Eerder werd ook al voorzitter Nasser Al-Khelaïfi van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain door een Zwitserse rechter opnieuw vrijgesproken van corruptie.

Justitie had in maart 28 maanden celstraf geëist tegen de 48-jarige Qatarees, die lid is van het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA en voorzitter van de ECA, de belangenorganisatie van Europese topclubs.

PSG-voorzitter Al-Khelaïfi weer vrijgesproken van corruptie
Lees ook

PSG-voorzitter Al-Khelaïfi weer vrijgesproken van corruptie

Begin deze maand werd bekend dat de FIFA, en enkele voetbalbonden die eronder vallen, nog eens 92 miljoen dollar terugkregen als compensatie voor gemiste inkomsten vanwege diverse corruptiezaken.

De Amerikaanse justitie doet al jaren onderzoek naar corruptie in de voetbalwereld en liet in 2015 bij het FIFA-congres in Zürich diverse bestuurders oppakken.

Slachtoffers

Het geld waarmee zij zich hadden verrijkt via gesjoemel met de verkoop van media- en marketingrechten voor grote toernooien, wordt door de Amerikanen verdeeld onder de 'slachtoffers'.

In augustus vorig jaar kreeg de FIFA al 201 miljoen dollar terug. Nu volgt een bedrag van 92 miljoen, omgerekend 88 miljoen euro. Dat geld gaat naar de FIFA, de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol en de Concacaf, de bond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Ook enkele nationale voetbalbonden ontvangen een deel van dat bedrag.

Val van Blatter

De grootschalige corruptiezaak kwam zeven jaar geleden naar buiten rond de voorzittersverkiezing bij de FIFA. Diverse bobo's werden in hun hotel in Zürich opgepakt. De affaire leidde uiteindelijk tot het vertrek van de toenmalige FIFA-voorzitter Blatter.

De Amerikaanse justitie heeft sindsdien al ruim vijftig mensen uit meer dan twintig landen aangeklaagd in de zaak. Van de betrokken voetbalbobo's bekende een groot deel schuld.

Lees meer over
Sepp BlatterMichel PlatiniFIFAFraudeBuitenlands voetbal