Schaduw over WK

Oud-FIFA-voorzitter Blatter: 'Fout om WK aan Qatar te geven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Pim Ras Oud-FIFA-voorzitter Blatter: 'Fout om WK aan Qatar te geven'
RTL

Het is achteraf fout geweest om het WK voetbal in Qatar te organiseren, zegt voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Hij heeft naar eigen zeggen spijt van die keuze. Ook oud-KNVB-voorzitter Michael van Praag vindt dat het WK nooit in Qatar had mogen plaatsvinden.

Van Praag kan zich nog goed herinneren dat hij met Mohammed Bin Hammam bij de Belgische koning langsging met het oog op de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. 

Bin Hammam, geboren in Qatar, was één van de 22 FIFA-bestuursleden die op 2 december 2010 bepaalde waar de WK's van 2018 en 2022 zouden worden gehouden. Ze kozen voor Rusland en Qatar, tot teleurstelling van Nederland en België die gezamenlijk in de race waren voor de eindronde van 2018.

Sepp Blatter, december 2010, op bezoek bij Mohammed Bin Hammam in Qatar.© AFP
Sepp Blatter, december 2010, op bezoek bij Mohammed Bin Hammam in Qatar.

Volgens Van Praag beloofde Bin Hammam op Nederland en België te stemmen, maar van die belofte kwam niets terecht. "Ik dacht toen niet meteen aan corruptie", vertelt Van Praag. "Ook wij hebben bij al die 22 stemgerechtigden gelobbyd. We mochten ze geloof ik een cadeautje van maximaal 100 dollar geven. Dat werd een shirt van Oranje met handtekeningen en wat chocolade. Acht van de 22 FIFA-leden beloofden op ons te stemmen. Na de tweede ronde hadden we twee stemmen."

In deze video vertelt correspondent Olaf Koens welke donkere schaduw over het WK voetbal heen hangt:

Vlak na de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 raakte Bin Hammam in opspraak. Hij zou het WK met miljoenen euro's aan steekpenningen naar Qatar hebben gehaald. "De FIFA had toen meteen een onderzoek moeten starten", aldus Van Praag. "Ik heb daar ook bij Blatter op aangedrongen. Maar toen ze alle stadions gingen bouwen, kon de FIFA niets meer. Dan waren er enorme claims gekomen, dan was het hele voetbal failliet gegaan. Het WK had zo nooit naar Qatar mogen gaan."

Te groot voor Qatar

In een vandaag gepubliceerd interview zegt Blatter dat het WK voetbal te groot is voor een klein land als Qatar. Volgens Blatter werd Qatar door 'invloedrijke stemmen' naar voren geschoven, ook al had hij liever gezien dat het WK 'als gebaar van vrede' achtereenvolgens naar Rusland en Amerika zou gaan. 

Hij zegt dat de FIFA een fout heeft gemaakt 'en als voorzitter droeg ik daar destijds de verantwoordelijkheid voor'.

Lees meer over
Sepp BlatterMichael van PraagWK voetbalQatar