Tech

Google krijgt EU-boete van 1,49 miljard euro om machtsmisbruik AdSense

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© EPAGoogle krijgt EU-boete van 1,49 miljard euro om machtsmisbruik AdSense
RTL

​​​​​​​Techbedrijf Google krijgt opnieuw een forse boete vanwege misbruik van de marktpositie. Eurocommissaris Margrethe Vestager geeft het bedrijf een boete van 1,49 miljard euro omdat het de eigen advertentieverkoopdienst AdSense voortrok ten opzichte van andere advertentieverkopers.

Daarmee heeft het bedrijf Europese mededingingsregels overtreden, is het oordeel na een onderzoek dat van start ging in 2016. 

De boete vormt het voorlopige sluitstuk in een jarenlange strijd tussen Google en de Europese Commissie. Die deed drie onderzoeken naar misbruik van de machtspositie door de Amerikaanse techreus, en legde even zo vaak een boete op.

Hinderen concurrentie

Deze zaak draait om advertenties die naast je zoekresultaten verschijnen als je zoekt op sites van webshops, telecommaatschappijen en nieuwssites, zogeheten derde partijen. Voor iedere advertentie waar een gebruiker op klikt krijgen Google en de website waar de advertentie staat een bedrag.

Google verbiedt de derde partijen om advertenties te tonen die via een concurrent waren ingekocht. Ook moeten de bedrijven verplicht een minimumaantal advertenties tonen die via AdSense van Google waren ingekocht.

Recordboete voor Google om machtsmisbruik Android: 4,3 miljard euro
Lees ook

Recordboete voor Google om machtsmisbruik Android: 4,3 miljard euro

Miljardenboetes

In 2017 legde commissaris Vestager (Mededinging) een boete van 2,4 miljard euro op, omdat het bedrijf aanbiedingen van de eigen dienst Google Shopping hoger liet scoren in de zoekresultaten dan die van concurrenten. Vorig jaar volgde een boete van maar liefst 4,3 miljard euro.

Google kreeg die omdat het fabrikanten dwong Google Search en browser Chrome standaard te installeren op smartphones met Android. Grofweg 80 procent van alle smartphones draait op dit besturingssysteem.

Zelf kiezen

De techreus is tegen beide boetes in beroep gegaan, maar heeft ook al twee keer aanpassingen aan Android gedaan. Sinds oktober vorig jaar mogen fabrikanten al zelf bepalen wat voor apps ze op hun smartphones voor de Europese markt installeren.

En gisterenavond maakte het bedrijf bekend dat gebruikers binnenkort mogen kiezen welke zoekmachine en browser zij willen

Reactie Google

Het bedrijf heeft nog niet besloten of het in beroep gaat tegen de boete, laat een woordvoerder weten aan RTL Z. "In de komende paar maanden, zullen we meer updates uitvoeren om meer zichtbaarheid te geven aan concurrenten in Europa", mailt hij een algemene verklaring.

Boetes

De boete had overigens nog een stuk hoger kunnen uitvallen. Boetes voor het overtreden van de Europese mededingingswet kunnen oplopen tot 10 procent van de omzet van een bedrijf. Google's omzet was vorig jaar 111,2 miljard dollar. De boete van Vestager is omgerekend 1,29 procent van de omzet. 

Google heeft de twijfelachtige eer dat de drie hoogste boetes die de EU ooit uitdeelde, allemaal voor het bedrijf zijn. De hoogste boete daarna is voor chipfabrikant Intel, dat een boete van iets meer dan 1 miljard euro kreeg

 

Lees meer over
Margrethe VestagerSundar PichaiGoogleAlphabetEuropese CommissieConcurrentieAndroid