Dreigende tekorten: retailers hamsteren om coronavirus
Van Amazon en Coolblue tot Blokker: steeds meer bedrijven dreigen last van het 'corona-effect' te krijgen en nemen maatregelen om leveringsproblemen en tekorten aan producten uit China te voorkomen. Dat betekent een hoop plannen en hamsteren, om jou als klant tevreden te kunnen houden.
De vele retailers die actief zijn in Nederland en die afhankelijk zijn van China bleven tot nu toe een beetje stil. Maar steeds meer van hen laten nu weten maatregelen te nemen om de tekorten, die mede door het coronavirus Covid-19 dreigen te ontstaan, aan te pakken.
Productie ligt stil
"De productie in China ligt op veel plekken zo goed als stil", weet online retailspecialist Nikki Eijpen van adviesbureau Wunderman Thompson. En dat kan in de toekomst weleens voor problemen gaan zorgen, vooral bij die bedrijven die hun waren voornamelijk uit China halen.
Eerder lekte al uit dat Coolblue de prijzen van bepaalde spullen opstuwt en marketing beperkt om de vraag naar producten in te dammen en de magazijnen te kunnen vullen. Het bedrijf wilde hier overigens tot dusverre niet op reageren, maar bronnen rond het bedrijf melden dat de prijzen weer zijn rechtgetrokken.
Blokker, Bol, Amazon
Winkelketen Blokker liet aan het ANP ook al weten problemen voor de levering van een deel van de producten te voorzien. Het bedrijf wilde niet kwijt om welke spullen het gaat, maar zegt ook extra spullen in te kopen en te kijken naar alternatieven.
Een woordvoerder van Bol.com laat aan RTL Z weten dat er voor sommige producten wat extra voorraad wordt aangelegd. Dat zou bijvoorbeeld gaan om elektronica en nu nog slechts op kleine schaal gebeuren.
Meerdere aanbieders
"Omdat wij een marktplaats zijn hebben we vaak meerdere aanbieders per product", zegt Tamara Vlootman van Bol.com. Om deze reden ontstaan er minder snel echte tekorten. Er is meestal wel een alternatief, al kan dat wel duurder zijn voor de klant.
De ondernemers die via Bol.com en andere marktplaatsen verkopen en spullen uit China halen, kunnen daar wel degelijk last van krijgen, weet Bas Urlings, eigenaar van gadgetgroothandel Disqounts.
'Virus komt bizar dichtbij'
Ook hij doet dat namelijk: "Dat virus komt nu wel bizar dichtbij", zegt hij tegen RTL Z. "We merken dat fabrieken later leveren en sommige steden zitten op slot." En dat is lastig als je handel wilt verplaatsen. "Ik zie het probleem alleen maar groter worden. Het kan zomaar dat er fabrieken in China gaan omvallen."
Het Amerikaanse Amazon, dat binnenkort een volwaardige webwinkel start in Nederland, is om de dreigende tekorten ook bij partnerondernemers aan het peilen hoe de zaken ervoor staan, weet The New York Times. Amazon zou ook bepaalde items aan het hamsteren zijn.
'Scherp op de voorraad'
Echte tekorten zijn er om die reden ook nog niet, weet Rishi Kartaram van waardekentenadviseur Jeffcommerce. Ook omdat het bedrijf net als Bol.com werkt met verschillende landen en aanbieders. Bovendien zijn dit soort grote partijen 'enorm scherp op hun voorraden en planning', zegt Kartaram.
Jeffcommerce helpt bedrijven zoals Amazon met de voorraadplanning via slimme software. "De voorraden voor de Nederlandse markt worden nu gewoon aangelegd", zegt hij. Dat gebeurt voornamelijk in Duitsland. Toch ziet ook hij dat er voor sommige producten uit China problemen ontstaan.
Tekort aan plastic spullen
"Dat zijn vooral de spullen van minder dan vijftig euro die van plastic zijn gemaakt", zegt hij. Speelgoed, laders en ledlampen die we met zijn allen voor miljarden per jaar uit China importeren. "We zien een vertraging in de doorlooptijd van een week of drie." De containers met spullen komen later aan op de plaats van bestemming, en later bij de klant.
Hoe langer de problemen met het coronavirus aanhouden, hoe prangender het wordt. "Zeker als je als ondernemer alleen maar telefoonhoesjes uit China verkoopt", aldus Kartaram.
'Groten komen er voorlopig mee weg'
De grotere retailers met meerdere merken komen er voorlopig nog wel mee weg. Zo melden partijen zoals Mediamarkt en andere elektronicazaken nog geen echte beperkingen te zien.
Maar voor veel producten zitten de goedkoopste leveranciers vooral in China, weet Ruud Teunter, professor bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. "En veel bedrijven hebben geen alternatieve aanvoerroutes aangelegd voor hun spullen", zegt hij.
Lokale productie: er wordt alleen nog over gesproken
Voor belangrijke spullen, zoals medicijnen, worden nog weleens noodvoorraden aangelegd, maar voor veel luxeartikelen is dat niet zo, weet Teunter. Dat kost namelijk ook weer extra geld. "Soms wordt er gewerkt met alternatieve leveranciers in Oost-Europa, maar ook daar is de voorraad beperkt."
Om echte afhankelijkheid van landen zoals China te voorkomen, wordt volgens de professor steeds vaker gesproken over het overstappen op lokale productie en leveringen. "Dat creëert ook extra banen", zegt hij. Voorlopig lijkt het alleen vooral bij praten te blijven.