Cash & corona

Emma: 'Ik ben nu mijn studieschuld van ruim 70 duizend euro aan het wegpoetsen'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© Marthe Mouthaan Emma: 'Ik ben nu mijn studieschuld van ruim 70 duizend euro aan het wegpoetsen'
RTL

Hoe zien we de coronacrisis terug in onze portemonnee? Emma Mouthaan (25) moest vanwege gezondheidsproblemen haar studie staken en kwam er toen achter dat ze een enorme studieschuld had. Omdat ze toch thuis zat ging ze zich verdiepen in financiën en beleggen. In de coronacrisis hield ze én meer tijd over om haar geldblog bij te houden én geeft ze veel minder geld uit. "Ik kan weinig leuke dingen doen. Dat heeft me wel geholpen."

Never waste a good crisis. Met deze beroemde woorden van Winston Churchill kan de 25-jarige student Emma Mouthaan uit Wageningen wel wat. Zelfs twee crises in Emma’s geval: een persoonlijke gezondheidscrisis én de coronacrisis hebben ervoor gezorgd dat Emma inmiddels weet wat ze wil, weet hoe ze haar financiën op orde wil krijgen én een spaarpotje aan het opbouwen is.

Na een bachelor aan University College in Utrecht was Emma zo’n drie jaar geleden bezig aan de laatste loodjes – de thesis – van de master Nutrition and Health aan de universiteit van Wageningen, toen het ineens niet meer ging. Hoewel Emma eerder de klachten nog kon negeren, moest ze nu onder ogen zien: ze had RSI. Anders dan de studentenarts aanvankelijk aanraadde, moest ze niet 'een maandje rust' nemen, maar bijna twee jaar.

Daniëlle (50): Van vijf keer per jaar op vakantie naar bijna dakloos
Lees ook

Daniëlle (50): Van vijf keer per jaar op vakantie naar bijna dakloos

"Dat was een heel vervelende situatie. Ik kon niet verder met mijn thesis, moest stoppen met mijn bijbaantje en logde, na aansporing van mijn ouders, toen maar eens in op de site van DUO om te checken hoe hoog mijn studieschuld was. Nou, toen schrok ik me rot." Niet gek, want op dat moment stond de teller op maar liefst 63 duizend euro schuld. En Emma was nog niet klaar met studeren. 

'Hoe heb ik het zover laten komen?'

"Ik dacht: oh mijn god, hoe heb ik het zover laten komen? Wat heb ik gedaan?" Die vraag kan ze nu wel beantwoorden: ze ging studeren toen ze 18 jaar was en zonder er verder bij na te denken vinkte ze – met het idee 'dit is de beste schuld die je kunt hebben' – op de site van DUO het vakje 'maximaal lenen' aan. "Ik was me er totaal niet bewust van wat dit eigenlijk inhield en vooral niet wat de consequenties hiervan zouden zijn."

Omdat Emma veel tijd had omdat ze door haar RSI niet kon studeren, besloot ze zich te verdiepen in de terugbetaalregels van DUO, in bespaartips én in beleggen. "Er moest iets veranderen. Ik had zo’n hoge studieschuld dus moest ik wel bewuster gaan nadenken over waar ik mijn geld aan uitgaf. Die studieschuld werd ineens zoveel belangrijker dan het kopen van de zoveelste mascara."

Emma ging de lol van financiën en beleggen inzien en begon er, toen haar RSI-klachten afnamen, zelfs over te bloggen. "Ik blog over wat ik verdien, hoeveel ik uitgeef, geef beleggingstips maar ook over hoe je moet omgaan met de mentale last van een studieschuld. Ik wil andere studenten behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt", zegt Emma.

Later in de problemen

Daarom schoot de opmerking van minister van OCW Ingrid van Engelshoven aan het begin van de coronacrisis ook zo verkeerd bij Emma. De minister reageerde toen dat studenten die door de coronamaatregelen studievertraging oplopen en/of hun baantje kwijtraken 'extra kunnen bijlenen'. "Daar is ze gelukkig later op teruggekomen, maar ik kon me daar zo boos over maken. Dat dát als oplossing wordt gegeven. Daardoor wordt het probleem bij de student neergelegd in plaats van bij de maatschappij. Het betekent dat die studenten later in de problemen komen, als ze een keer een huis willen kopen."

Hoewel Emma de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen 'best wel zwaar' vindt, heeft deze haar ook geholpen. "Zonder corona had ik waarschijnlijk niet zoveel tijd aan mijn blog kunnen besteden en zou ik er nu niet wat geld mee verdienen. Bovendien kan ik door corona soberder leven: ik geef nu geen geld uit aan vakanties en aan uitgaan en terrasjes. Dat ik nu zo weinig leuke dingen kan doen, heeft mij zeker wel geholpen."

Op dit moment leent Emma niet meer maximaal en geeft ze 'veel minder uit' dan aan het begin van haar studie: voor 1100 euro in de maand doet ze alles. Ter vergelijking: eerder was dat zeker 1600 euro in de maand. Bovendien is Emma meer gaan werken bij een makelaarskantoor, en schrijft ze voor bedrijven. En ze verdient wat met haar blog. Daar komt nog een ouderbijdrage van zo’n 500 euro bij en is Emma erg bedreven geworden in het verkopen van tweedehandskleding en -spullen. Tel dat bij elkaar op en dan komt er elke maand gemiddeld zo’n 1850 euro bij Emma binnen.

Mooi, zou je denken, maar die studieschuld dan? Emma kwam er tijdens haar RSI-periode achter dat er een studie is die ze eigenlijk veel liever wil doen: communicatie, richting schrijven. Dit betekent dat Emma nog zeker anderhalf jaar moet studeren en dat haar studieschuld inmiddels is opgelopen tot ruim 73 duizend euro. "Inmiddels leen ik niet meer dus mijn schuld loopt niet verder op. Ja, die schuld is enorm maar ik heb helemaal niet het gevoel dat ik nu op een houtje moet bijten. Wel heb ik een doel voor ogen: ik moet van die studieschuld af."

Geen oorbellen, maar wegpoetsen

Dat doel helpt Emma nu om weerstand te bieden tegen het kopen van dingen die ze niet nodig heeft. "Ik houd heel erg van sieraden. Vroeger kon ik daar echt honderden euro’s aan uitgeven. Nu denk ik: ik kan mijn geld beter besteden." Dus die 350 euro voor die mooie oorbellen die ze laatst op Instagram heeft gezien, gebruikt ze nu voor 'het wegpoetsen van de studieschuld met mijn beleggingsrekening'.

Niet sparen, niet aflossen maar beleggen dus? "Ja, als ik het geld op een spaarrekening zet dan ontvang ik geen rente. Bovendien ben ik niet van plan om binnen nu en vijf jaar een huis te kopen. Dus dan kan ik maar beter het risico nemen om het geld te beleggen. En mijn doel is om zo snel mogelijk 70 duizend euro aan beleggingen te hebben."

Dit zegt de expert

Sabine Samsom, voorheen financieel adviseur bij een grote bank, nu zelfstandig financieel coach en blogger op www.financequeen.nl: "Heel goed dat Emma zich bewust is van de mogelijke problemen die een grote studieschuld met zich meebrengt en dat ze er actief mee aan de slag is gegaan.

Het is belangrijk om je te realiseren dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Zorg dat je genoeg tijd hebt om eventuele koersdalingen op te vangen. Voor beleggen in aandelen is dat minimaal 10 jaar, maar liever nog iets langer.
En de ene manier van beleggen is de andere niet. Als je aandelen van één bedrijf koopt kan de koers dramatisch dalen of het bedrijf zelfs failliet gaan. Als je belegt in een goed gespreide indextracker beleg je soms wel in duizenden bedrijven tegelijk waardoor het risico enorm verkleint. Dan ben je niet meer afhankelijk van de prestaties van een enkel bedrijf en is het minder speculatief.

Flink besparen op vaste lasten

Emma is al heel goed bezig met verschillende inkomstenbronnen en ook met verkopen op Marktplaats - dat laatste juich ik heel erg toe. Het draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, de opbrengsten kunnen ook flink oplopen.

Ze zou nog werk kunnen maken van het laag houden van haar vaste lasten. Daar kun je mogelijk flink op besparen bijvoorbeeld door ieder jaar over te stappen van energieleverancier of je verzekeringen over te sluiten. En bij eventuele abonnementen is het slim om ze direct op te zeggen als je ze afsluit zodat je niet onbedoeld met een verlenging geconfronteerd wordt. Bovendien heb je alle gegevens dan nog bij de hand."

Zijn jouw financiën beïnvloed - in negatieve of positieve zin - door de coronacrisis? En zou jij willen vertellen hoe jij je leven anders inricht? Mail dan naar weekendmagazine@rtl.nl

Lees meer over
StudieschuldGeldBeleggenCoronacrisis in NederlandStudentenPersoonlijk