Asking for a friend

Kaylee kent veel horrorverhalen: 'Ik weet niet of ik nog wel thuis wil bevallen'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockKaylee kent veel horrorverhalen: 'Ik weet niet of ik nog wel thuis wil bevallen'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Kaylee twijfelt in toenemende mate of ze – net als veel van haar familieleden – wel thuis wil bevallen.

Kaylee (26) is inmiddels 25 weken zwanger van haar eerste kindje. Vanuit huis heeft ze meegekregen dat een thuisbevalling het mooiste is wat je kan meemaken, maar nu twijfelt ze heel erg of dat wel echt is wat zij ook wil.

"De laatste tijd hoor ik het ene na het andere horrorscenario voorbijkomen: van midden in een weeënstorm alsnog met de ambulance naar het ziekenhuis moeten tot het verhaal van vriendin die meer dan 24 uur over de bevalling heeft gedaan en toen alsnog een keizersnede kreeg. Of een nichtje dat gelukkig al in het ziekenhuis was, anders had haar dochtertje het waarschijnlijk niet gered. Door al deze verhalen neig ik toch naar een ziekenhuisbevalling, terwijl mijn zussen en moeder heel goede ervaringen hebben met thuisbevallingen en mij hetzelfde gunnen. Wat is wijsheid?"

Oma Thea: 'Hoe helpen we mijn kleinzoon (3) van zijn jeuk af?'
Lees ook

Oma Thea: 'Hoe helpen we mijn kleinzoon (3) van zijn jeuk af?'

Verloskundige Selina Damen wil tegen Kaylee zeggen wat ze ook tegen de zwangeren in haar eigen praktijk zegt: ga op die plek bevallen waar je je het prettigste bij voelt. "Het fijne aan de geboortezorg in Nederland is dat we hier de keuze hebben. Anders dan in veel landen om ons heen – waar je alleen maar in het ziekenhuis kunt bevallen – is dat je zelf mag bepalen waar je wilt bevallen. Dat is een groot goed."

Niet met gierende banden 

Als je een zwangere bent met een laag risico op complicaties is het volgens Damen net zo veilig om thuis te bevallen als in het ziekenhuis. "Bijna iedereen woont in de buurt van een ziekenhuis. Bovendien heeft ook niet elk ziekenhuis altijd een gynaecoloog of bijvoorbeeld een anesthesist in huis. Er zijn daarnaast maar weinig spoedsituaties waarbij je ineens acuut naar het ziekenhuis moet. In de meeste gevallen gaat de zwangere preventief naar het ziekenhuis, vaak met eigen vervoer en niet met gierende banden. Wij verloskundigen gaan wel altijd met de zwangere mee naar het ziekenhuis."

Onze expert: Selina Damen is verloskundige in IJmuiden. Ook is ze eigenaar van Bevalwijzer rayon IJmond. In die rol geeft ze zwangerschaps- en bevalcursussen aan zwangeren en hun partner.© SOAP Fotografie
Onze expert: Selina Damen is verloskundige in IJmuiden. Ook is ze eigenaar van Bevalwijzer rayon IJmond. In die rol geeft ze zwangerschaps- en bevalcursussen aan zwangeren en hun partner.

Als je naar de cijfers kijkt van thuisbevallingen van een eerste kindje, dan zie je dat 60-70 procent hiervan uiteindelijk in het ziekenhuis eindigt. Damen: "Dit klinkt natuurlijk demotiverend, maar als we deze cijfers nader bekijken dan zie je dat van dit percentage het grootste gedeelte een pijnstillingsverzoek is, waardoor je zogenoemd 'medisch' wordt en alsnog naar het ziekenhuis gaat. Het is mooi dat die keuze voor pijnstilling er is, maar dit betekent niet dat er een acute of onveilige situatie was thuis."

Kleine ingrepen thuis

Volgens Damen is voor zwangere vrouwen zonder medische indicatie een thuisbevalling net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. "Het is niet voor niets dat 99 procent van de verloskundigen zelf de wens heeft om thuis te bevallen. Als wij echt zulke nare dingen zouden meemaken, dan zou dit echt niet het geval zijn geweest. Bovendien worden wij qua acute vaardigheden goed opgeleid om de eerste hulp en kleine ingrepen bij een thuisbevalling zelf uit te voeren. De handelingen die je bijvoorbeeld doet bij een schoudertje dat vastzit of bij een reanimatie zijn thuis en in het ziekenhuis precies hetzelfde. De hiervoor benodigde spullen hebben wij altijd mee."

Zwangeren hoeven dus maar zelden in een spoedsituatie naar het ziekenhuis, zegt de verloskundige. "De laatste keer dat ik dat heb meegemaakt is alweer anderhalf jaar geleden. Maar natuurlijk zijn er ook situaties waarbij het fijn is dat je het ritje naar het ziekenhuis niet meer hoeft te maken en er al bent. We moeten de medische zorg omarmen en het is zeker niet zo dat een thuisbevalling voor iedereen het beste is."

Ritje met weeën

"We moeten alleen angst niet onze raadgever laten zijn. Als je een gezonde zwangere bent en je huis is geschikt, kun je veilig voor een thuisbevalling kiezen. Niet-medische bevallingen in het ziekenhuis worden ook begeleid door je eigen verloskundige en dan mogen we ook pas rond 5 cm ontsluiting richting het ziekenhuis. Dus een ritje met weeën zit er dan sowieso wel bij."

Het allerbelangrijkste blijft dat de vrouw zich comfortabel voelt. "Twijfel je? Je kan zelfs op het moment zelf nog bepalen om thuis te blijven of toch naar het ziekenhuis te gaan. De keuze staat niet vast. Je mag ervaren hoe het op dat moment voelt, met natuurlijk de begeleiding en adviezen van jouw verloskundige. Het belangrijkste is dat jij je uiteindelijk het beste kan ontspannen."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendBabyZwangerschapBevallingGezondheid