Grote slag

Dit is Saleh Al Arouri, het Hamas-kopstuk dat werd gedood in Beiroet

Door Floor Brands··Aangepast:
© Polaris ImagesDit is Saleh Al Arouri, het Hamas-kopstuk dat werd gedood in Beiroet
RTL

Bij een aanval op een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet werd gisteravond Hamas-kopstuk Saleh Al Arouri gedood. Het zou gaan om een Israëlische drone-aanval. Al Arouri was een van de belangrijkste leiders van de organisatie. Dit is wat we over hem weten.

De nabij Ramallah geboren Saleh Al Arouri (57) was decennialang actief voor Hamas. Op 21-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de organisatie en hij groeide al snel uit tot een sleutelfiguur. Zo speelde hij een grote rol bij de oprichting van de militaire vleugel van Hamas, de Al-Qassam-brigade. De afgelopen jaren was hij nog steeds medeverantwoordelijk voor gewapende acties van Hamas. Ook voor de aanslag op 7 oktober. 

Hezbollah houdt 'vinger aan de trekker' na dood Hamasleider: 'Escalatie dreigt'
Lees ook

Hezbollah houdt 'vinger aan de trekker' na dood Hamasleider: 'Escalatie dreigt'

Aanvallen bezette Westelijke Jordaanoever

Op de bezette Westelijke Jordaanoever coördineerde hij jarenlang de aanvallen van de militaire tak. "Hij was verantwoordelijk voor het initiëren, organiseren en financieren ervan", legt de Zweedse politicoloog Magnus Ranstorp uit aan RTL Nieuws. Ranstorp doet al jaren onderzoek naar Hamas. Hij sprak met belangrijke leiders binnen de organisatie, zoals Hamas-grondlegger Ahmad Yassin en de huidige leider Ismail Haniya.

Als student werd Al Arouri actief in het verzet tegen Israël. Aan de universiteit van Hebron studeerde hij de wet van Sharia en was hij de leider van de Islamitische factie op die universiteit. Vanaf de eerste Intifada in 1987 (de opstand tegen Israël) was Al Arouri actief en sindsdien is hij niet meer weg te denken binnen Hamas.

Gevangenenruil

In 2011 was de commandant betrokken bij onderhandelingen van een gevangenenruil met Israël. Ruim duizend Palestijnse gevangen werden vrijgelaten in ruil voor één Israëlische soldaat. Volgens Hamas stond Al Arouri ook de afgelopen weken 'in het middelpunt van de onderhandelingen' met Israël over de vrijlating van gijzelaars in Gaza.

Ballingschap

De Hamasleider werd meerdere malen opgepakt vanwege aanvallen op de bezette Westelijke Jordaanoever. In 1992 verdween hij voor vijftien jaar in een Israëlische gevangenis. Na zijn vrijlating werd hij verbannen naar Syrië. Later woonde hij in onder meer Turkije en Qatar en uiteindelijk in Libanon. Daar woonde hij acht jaar lang, in de zuidelijke buitenwijk Dahieh in hoofdstad Beiroet. Een wijk vol met aanhangers van Hezbollah (de Libanese zusterorganisatie van Hamas, gesteund door Iran).

Vanuit Libanon stuurde hij nog altijd de operaties aan op de bezette Westelijke Jordaanoever. "Hij regelde dat er geld en wapens beschikbaar waren, maar rekruteerde ook nieuwe leden", vertelt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. Daarnaast fungeerde hij als een soort schakelpersoon tussen Hamas, Iran en Hezbollah. "Hij had goede contacten bij beide partijen."

Vervanging

Dat Israël nu zo'n grote leider heeft uitgeschakeld is dan ook een grote slag. Want, zegt Nagtzaam: "Een man met zo'n netwerk is moeilijk te vervangen. Maar er zal ongetwijfeld een nieuw iemand klaar staan om zijn plek in te nemen."

Dat deze man hoog op de lijst stond om uitgeschakeld te worden is volgens Nagtzaam geen verassing. "Dit is precies wat Israël vanaf het begin van de oorlog heeft gezegd heeft te doen: het uitschakelen van Hamas en dan met name hun leiders. Zelfs als die zich in een ander land bevinden."

 

Reactie Hezbollah

De aanslag in Beiroet zorgt voor een spannend moment in deze oorlog. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, zei eerder: "Elke moord op Libanees grondgebied tegen een Libanees, een Syriër, Iraniër of Palestijn, zal met een beslissend antwoord worden beantwoord. Wij zullen dit niet tolereren en wij zullen niet toestaan dat Libanon een nieuw moordveld voor Israël wordt."

Na die ferme woorden van Nasrallah zijn alle ogen nu gericht op Hezbollah en hun reactie op de aanval van gisteravond, de eerste aanval van Israël op de hoofdstad van Libanon sinds 2006. Al verwacht Magnus Ranstorp dat Hezbollah voorzichtig zal zijn in hun reactie. "Anders gebruikt Israël het als excuus om een regionale oorlog te starten en dan gaan ze all-in."

Escalatie

Geen reactie behoort niet tot de mogelijkheden. "Hezbollah heeft gezegd dat ze het niet zullen tolereren", zegt Nagtzaam. "Nu wordt er al weken gevochten in het zuiden van Libanon."

Afgelopen nacht voerde Hezbollah daar wederom aanvallen uit. "Maar dat blijft beperkt tot een strook van enkele kilometers aan beide kanten van de grens." Volgens Nagtzaam is een aanval in Beiroet een ontwikkeling die kan zorgen voor verdere escalatie. "We zijn nu op een zenuwslopend moment aangekomen."

Bekijk ook:
Lees meer over
HamasOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictHezbollahPalestijnse gebiedenLibanonIsraëlIran