3,5 miljoen Nederlanders kampen met chronische pijn, veelal dagelijks
Zo'n 3,5 miljoen Nederlanders kampen met chronische pijn, blijkt uit nieuw onderzoek van de Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). Nederlanders denken intussen dat er veel minder mensen met pijn zijn, en dat is zorgwekkend. "Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat hun sociale leven eronder lijdt, wat kan leiden tot sociaal isolement."
Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanhoudt en niet gerelateerd is aan acute oorzaken, zoals een blessure, een ziekte of de gevolgen van een operatie.
Gevolgen voor dagelijks leven
Een op de vier volwassen Nederlanders kampt met chronische pijn en meer dan 70 procent van deze patiënten heeft er dagelijks last van. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).
De gevolgen van die pijnklachten zijn groot, meldt de NVA. Vier op de vijf patiënten (83 procent) ervaren in het dagelijks leven hinder door de pijn. Jongvolwassenen kunnen er minder sociale activiteiten door ondernemen (50 procent), mensen ervaren beperkingen op het werk (27 procent) of hebben last van mentale gezondheidsproblemen (24 procent).
Zo'n 18 procent van de mannen heeft last van chronische pijn, tegenover 31 procent van de vrouwen. Michel Terheggen, anesthesioloog-pijnspecialist en bestuurder bij de NVA, vindt deze verschillen onacceptabel. Hij wil dat er meer kennis komt over chronische pijn.
Ook onder jongvolwassenen
Het probleem speelt niet alleen onder ouderen: 15 procent van de jongvolwassenen heeft last van aanhoudende pijn. De NVA wil ook dat het onderwerp meer aandacht krijgt bij de opleidingen geneeskunde.
Opvallend is volgens de NVA dat het aantal patiënten wordt onderschat. Nederlanders denken dat slechts 1 miljoen mensen last hebben van pijn, terwijl dit er in werkelijkheid 3,5 miljoen zijn.
30 procent van de mensen met chronische pijn zegt 'geen of weinig begrip' te ervaren voor de klachten. Zij kunnen daardoor in een sociaal isolement komen, waarschuwt Terheggen. "Het lijden in stilte moet worden gestopt."