Langgeparkeerde caravans doorn in het oog, meer boetes uitgedeeld

Het aantal bekeuringen voor het langdurig parkeren van caravans en andere aanhangers op straat is in tien jaar tijd vervijfvoudigd. De twee gemeenten die de meeste bekeuringen uitdeelden, deden dat na klachten van buren, en niet omdat ze erop handhaven. Dat lijkt erop te wijzen dat de ergernis over lang geparkeerde caravans en andere aanhangers in de straat toeneemt.
In 2014 werden hiervoor in heel Nederland nog 239 prenten uitgedeeld, in 2024 is dit opgelopen naar 1175 bekeuringen.
Ook komen de meldingen tegenwoordig uit veel meer gemeenten: in 2015 werd voor deze overtreding in 76 verschillende gemeenten een boete uitgeschreven, afgelopen jaar waren dat er al 169.
In de stad Utrecht werden de meeste caravans, campers en aanhangers op de bon geslingerd: daar werden afgelopen jaar 70 boetes gegeven. Bodegraven staat in 2024 op plaats twee met 48 boetes. Westland maakt het podium compleet met 40 bekeuringen.
129 euro
Dat blijkt uit onderzoek van gaspedaal.nl. De cijfers over het aantal bekeuringen komen van het Centraal Justitieel Incassobureau.
Zo goed als alle gemeenten in Nederland hanteren in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een termijn van drie dagen: zo lang mag je een caravan of kampeerwagen zonder problemen in je straat parkeren. Staat hij er langer, dan riskeer je een boete van 120 euro, waar nog 9 euro administratiekosten bij komt.
In de omschrijving van deze overtreding - boa's die boetes uitdelen registreren die onder feitcode R495 - is niet alleen sprake van caravans, maar ook van andere voertuigen: "Een caravan, kampeerwagen, aanhangwagen, keetwagen, magazijnwagen of iets dergelijks, langer op een weg laten staan dan is toegestaan."
"In die drie dagen kun je je caravan bijvoorbeeld wassen, onderhoud plegen of hem laden voor je vakantie", zegt Jaime Bouwhuis, een van de onderzoekers. "Je ontloopt een bekeuring niet door je caravan twintig meter te verplaatsen."
De twee gemeenten die de ranglijst aanvoeren, Utrecht en Bodegraven-Reeuwijk, laten desgevraagd weten dat ze niet actief handhaven, maar pas in actie komen na meldingen door bewoners. Een woordvoerder van die tweede gemeente zegt: "In Bodegraven-Reeuwijk reageren we vooral naar aanleiding van meldingen van bewoners, binnen de bebouwde kom. Dan houden we die aanhanger of caravan eerst een aantal dagen in de gaten, en staat deze er dan nog, dan wordt er werk van gemaakt."
Aantal meldingen gestegen
Een woordvoerder van Utrecht zegt hierover: "We hebben geen actieve handhaving op Artikel 5:6 van de APV (verbod parkeren recreatievoertuigen). We reageren op meldingen en we beoordelen de situatie ter plaatse."
De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) schrijft op de website: "Wie de termijn van drie dagen overschrijdt, hoeft in de praktijk meestal niet direct te vrezen voor een bon. Gemeenten treden meestal pas op als omwonenden klagen over een geparkeerde camper en geven eerst een waarschuwing. Als de camper vervolgens niet wordt weggehaald, kan een boete worden uitgeschreven."
Het lijkt er dus op dat de toename van de boetes, in ieder geval op basis van deze twee plaatsen, vooral komt doordat bewoners vaker melding doen bij de gemeente. Utrecht heeft de volgende cijfers bij het aantal klachten van bewoners: in 2023 werden er 1178 meldingen geregistreerd, in 2024 was dat opgelopen naar 1441. Daarbij moet wel aangetekend worden dat bij deze categorie meldingen niet alleen caravans, campers en aanhangers worden meegeteld, maar ook vrachtwagens.
Er is in Utrecht geen sprake van een bijzondere situatie, zoals een recreatiegebied waar caravans of aanhangers om bijzondere redenen voor overlast zorgen.
In Utrecht wordt 'niet per categorie geregistreerd of het om caravans/kampeerwagens of aanhangwagens gaat', zegt de woordvoerder desgevraagd. "Een quickscan van alle situaties in 2024 laat zien dat het ongeveer een derde deel caravan/kampeerwagens zijn, een derde deel aanhangwagens en een derde deel voertuigwrakken."
Vooral bewoners de klos
De woordvoerder van Bodegraven-Reeuwijk zegt hierover: "Het gaat om campers en caravans, maar zeker ook aanhangers. Dat zijn trailers met bijvoorbeeld een boot erop, of aanhangers met tuinafval."
Op de vraag of het vooral toeristen of bewoners zijn die op de bon geslingerd worden, zeggen beide gemeenten dat het 'vooral bewoners' betreft.
Kijk je naar de afgelopen tien jaar, dan staat Utrecht bovenaan met 382 boetes. Daarachter volgen Eindhoven (203), Bodegraven-Reeuwijk (198), Hardinxveld-Giessendam (160), Kaag en Braassem (148), Amsterdam (143), Gouda (110), Velsen (102), Noordwijk (99) en Soest (93).
Stallingen raken overvol
Het onderzoek van gaspedaal.nl richtte zich op de beschikbaarheid van stallingen voor caravans en campers. "Ruim 80 procent van alle stallingen in Nederland zit momenteel vol", concludeert het platform. Van de 250 onderzochte stallingen was slechts bij 19,8 procent direct een plekje beschikbaar.
"Het is daarom slim om vóór aanschaf van een kampeervoertuig eerst goed te checken of er überhaupt stallingsruimte in de buurt beschikbaar is", adviseert gaspedaal.
Stallingskosten bedragen gemiddeld 440 euro per jaar, maar er zijn 'flinke regionale verschillen'. Zuid-Holland (600 euro per jaar) is bijvoorbeeld bijna twee keer zo duur als Groningen (300 euro per jaar).
Boetes in Nederland de afgelopen 10 jaar
- 2015: 218
- 2016: 265
- 2017: 348
- 2018: 530
- 2019: 567
- 2020: 562
- 2021: 617
- 2022: 729
- 2023: 944
- 2024: 1175